Arrangementer for frivillige

Frivillig fredag d. 28 september 2012

Af. Bendt C. Jørgensen

Omkring den 1. september modtog Biecentret, i lighed med andre foreninger i Mariagerfjord kommune, en invitation til deltagelse på Frivilligmesse i Arden Hallerne.
Overskriften var:
Invitation til Frivilligmesse
”Del det du kan og skab noget nyt”
Biecentrets centerråd var straks med på, at centret skulle deltage med en stand, hvor der skulle være muligheder for at vise øvrige foreninger og messens besøgende, noget om centrets mange forskellige aktiviteter og fortælle om det frivillige arbejde, som foregår i centret.
Baggrunden for at Mariagerfjord kommune arrangerer en frivilligmesse er, at det politisk er blevet bestemt, at den sidste fredag i september, fremover udråbes til frivilligfredag, og tanken med en sådan frivilligdag er naturligvis at det frivillige arbejde skal styrkes og fremmes.

Simon Griis tilmeldte centret til at deltage på messen, og vi fik tildelt et messeareal på ca. 16 kvadratmeter.  Herefter gik planlægningen i gang, af hvad vi ville vise frem og fortælle om på messen. En stand på 16. kvadratmeter er ikke meget, og derfor var der grænser for, hvor mange af de spændende ting, som produceres i Biecentret, der kunne være med på messen, så der foregik en vis udvælgelse. Ved hjælp af nogle skillevægge, som blev lånt på biblioteket, fik vi mulighed for vise mange billeder og plakater om centrets aktiviteter.
 
Da messedagen oprand kørte Simon, Lone, Ruth, Kurt, Tove og undertegnede om formiddagen til Arden hallen, for at bygge standen op og planlægge eftermiddagens forløb. Frivilligmessen havde gratis adgang for besøgende, og der var åbent fra kl.14 til kl.20. Der var tilmeldt 40 forskellige foreninger, som hver havde en stand, ligesom der var en scene hvor der i løbet af eftermiddagen skulle være forskellige oplysninger og underholdning.
 
Vi synes vi fik lavet en flot stand, og at det blev en god eftermiddag med mange besøgende, hvor der blev viste frem og fortalte om Biecentrets aktiviteter. Vi havde en lille gættekonkurrence, hvor der kunne vindes 5 gevinster a: ”en middag for to”. Konkurrencen var et populært indslag. 
 
Vi der var med på messen fik også mulighed for at besøge nogle af de andre foreninger, hvilket var lærerigt og inspirerende. Frivilligmessen var et godt initiativ, som var godt tilrettelagt, men vi kunne ønske os, at der havde været lidt flere besøgende.

Udflugt for Biecentrets frivillige 2012.


Af Bendt C. Jørgensen
Det er en stor frivillig indsats, som bliver gjort i Biecentret, Hobro. Omkring 85 frivillige stiller en del af deres arbejdskraft, energi og deres gode humør til rådighed for centret, og derved medvirker til at stedets brugere og besøgende, får en god oplevelse.
 
Det kvitterede Biecentret for, ved onsdag den 22. august med at invitere de frivillige på en studie og udflugts tur til Vestjylland.  Alle frivillige var inviteret, og 61 havde sagt ja tak til at deltage. Kl. 8.00 om morgenen kørte 2 busser fra Fårup Turistbusser vestpå, målet var Vedersø Præstegård.
Ved Vandkraftsøen i Holstebro blev der holdt en pause, for at nyde den medbragte formiddagskaffe, men pausen blev afbrudt af en kraftig regnbyge.
 
Ved ankomsten til Vedersø præstegård, tog guiden Knud Tapgård imod og bød os indenfor i foredragssalen, hvor han på en interessant måde fortalte om præstegården, og om digteren og præsten Kaj Munk. Foredraget gav os et godt indblik i Kaj Munks liv, hans virke som digter og præst, samt om hans familie. Efter foredraget var der rundvisning i Præstegården, som nu er museum med Kaj Munk, som tema.

Turen gik videre til Vedersø Kulturcenter, hvor der blev serveret en dejlig kamsteg med grønsager og kartofler, samt hjemmelavet is. Under og efter middagen fortalte Knud Tapgård mere om Kaj Munk og om Vedersø kirke, samt om Vedersø egnsmuseum. Han kom også ind på at der på museet i Vedersø Præstegård og i Kulturcentret var en række frivillige hjælpere, som hjalp til på forskellig vis, og han tilføjede at der i det Danske samfund er brug for mange ulønnede frivillige, der hjælper til med forskellig opgaver.
 
Dernæst blev Vedersø kirke besøgt, og i kirken fortalte Knud Tapgård, på en levende måde, igen om Kaj Munk og om Vedersø  Kirke.
Efter kirkebesøget var der tid til et kort besøg på kirkegården med Kaj Munks grav, samt det nærliggende Egnsmuseum.
 
Næste besøg gjaldt Willer Keramik, mellem Vedersø og Stadil. Her var der mulighed for at se keramikværkstedet og købe noget af de flotte keramikprodukter. Der blev også serveret kaffe med boller og lagkage, og indehaverne fortalte om keramikproduktionen. Hjemturen gik over Vinderup, Skive, Virksund og turen sluttede ved Biecentret
kl. 18.
 
Trods regnbygen om formiddagen var udflugten en god oplevelse, og deltagerne nød at være sammen på udflugt. Formålet med turen var jo at Biecentret gerne vil takke deltagerne for deres frivillige ulønnede arbejdsindsats i Biecentret. Ved at hjælpe andre i form af frivilligt arbejde, følger der forskellige oplevelser og personlige glæder med.

 

Thyra Frank

Biecentrets sal var stoppet til bristepunktet, da 170 forventningsfulde gæster mødte op for at møde Thyra Frank. Og det var ikke 170 "hvem-som-helst". Det var alle frivillige i det sociale og sundhedsfremmende arbejde fra alle afkroge af Mariagerfjord kommune.

Thyra gav den alt, hvad remmer og seler kunne holde til. Her var både til latteren, tåren og den gode eftertanke. Thyra øsede ud af sine erfaringer gennem et mangeårigt arbejde med ældre mennesker, og det var værdier og holdninger, som var i fokus.


Som leder af plejehjemmet Lotte på Frederikberg, har Thyra Frank sat fokus på omsorg, respekt og livsglæde for stedets beboere ud fra en filosofi om "retten til en værdig alderdom" og "troen på et liv før døden"! Hun er blevet landskendt for at servere rødvin til maden og portvin til kaffen samt for at tage alle beboerne med på en årlig charterferie. For hendes bedrifter og indstilling blev hun i 2008 kåret til "Ridder af Dannebrog".

Læs videre efter billedet....

Men der har også været kampe. ”Jeg er ikke kommet sovende til mine grå hår” bedyrede hun. ”Dem har jeg arbejdet mig til”. Et plejehjem som Lotte og en leder som Thyra Frank kan ikke eksistere i et offentligt system uden også at få knubs, for der er altid nogen, der mener, at regler er vigtigere end menneskers velfærd. Omkring år 2000 var Lotte lukningstruet, men reddede sig igennem. Dette står i stærk kontrast til f.eks. Oslo kommune, der nyligt har meddelt, at alle deres plejehjem nu skal omdannes til Lotte hjem.
.
For de mange frivillige, der lyttede til i intense halvanden time, var der megen inspiration og eftertanke at hente, og der var ny opmuntring til det mangfoldige frivillige sociale arbejde.
.
Efter arrangementet bød Biecentret på en kop kaffe og et stykke lagkage. Der var dækket op overalt i centret for at få plads til de mange gæster.
.
Biecentret og Ældre Hjælper Ældre står bag arrangementet, som er det foreløbigt sidste i en lang række af arrangementer tilrettelagt og målrettet de frivillige i det sociale arbejde i Mariagerfjord kommune

Førstehjælp

Maj 2011

I maj måned afholdte Biecentret i samarbejde med Ældre hjælper Ældre Førstehjælpskursus for frivillige og medlemmer. Holdets instruktør var Alex Ålestru fra AOF.

I første forsøg var der planlagt et formiddagshold over 4 torsdage i maj, men der var nok tilmeldinger til to hold, så der blev ligeledes oprettet et formiddagshold om tirsdagen. Hver dag startede de med kaffe i Biecentrets kantine, hvorefter de gik ovenpå, hvor kurset fandt sted. 

I alt var der 29 personer som tilmeldte sig kurset, og alle bestod flot den afsluttende prøve.

Juleaften 2010

Biecentret og Ældre Sagen i Hobro arrangerede juleaften i Biecentret i 2010.

Det var et tilbud til alle, der sad alene juleaften og godt vil have lidt fællesskab og juleindhold på denne særlige aften.

Alle deltagere mødtes kl. 17.00, hvor der blev serveret en dejlig hjemmelavet julemiddag, hvorefter der blev danset om juletræ, sunget julesalmer og spillet pakkespil.

Der var selvfølgelig også kaffe/te og julegodter, inden aftenen blev afsluttet ved 21.00 tiden.

Hjertestarter

2010
Røde Kors Fonden sponsorerede via Ældresagen en hjertestarter til Bies Gaard, som er hængt op i gangarealet ved Biecentrets Sal.


I den anledning er der afholdt to hjertestarterkusrser, hvor repræsentanter fra Biecentret, Bies Gaard, Ældresagen, Bryggeren og biblioteket var med.

Kursets instruktør var Erik Madsen fra Røde Kors.

3 dages hygiejnekursus for frivillige

Mange frivillige gør et stort stykke arbejde i Biecentret på mange forskellige felter. Biecentret har gennem de sidste par år taget en række initiativer, for at oplyse, dygtiggøre og uddanne centrets frivillige. Vi har bl.a. arrangeret en række foredrag, holdt kurser i førstehjælp og sendt frivillige til Odense på kursus i Fundraising.

Vi ville også meget gerne gøre noget omkring det frivillige arbejde i køkken og kantine, og derfor tilbød vi et kursus for frivillige, som deltager i arbejdet omkring daglig køkkendrift og arrangementer.

Det er vigtigt for Biecentret, at så mange af vores frivillige som muligt, der er tilknyttet køkken og kantine, har et såkaldt hygiejnekursus. Uanset om den frivillige ikke ved ret meget om køkken eller er ekspert i mad, så er det godt at have et hygiejnekursus og have et bevis på gennemført uddannelse.

Vi indgik et samarbejde med AMU Nordjylland og fik en faglærer til at komme til os her i Biecentret, Hobro. Det betød, at vi ikke behøvede sende vores frivillige til Aalborg for at deltage i et hygiejnekursus. Vi lavede vores helt eget hold lige her i Biecentret.

Dette var en "win-win" situation for frivillige og Biecentret. De frivillige fik muligheden for at få et hygiejnekursus, som mange institutioner og foreninger kræver af deres frivillige. Beviset kan ikke bare bruges i Biecentret, men frivillige kan gøre brug af det, uanset hvor de tilbyder deres frivillige arbejde rundt om i landet. Kurset kostede ca. 600,- kr. pr. person, og den udgift betalte Biecentret.

Vi håbede, mange ville være med i vores indsats for at dygtiggøre Biecentrets frivillige, så centret også i fremtiden kan fremstå som et godt, trygt og seriøst sted, hvor mennesker kan lægge deres frivillige arbejdskraft og gøre en forskel for stedets brugere. I 2009 tog hele 20 frivillige bevis på deres dygtighed og kunnen.

Førstehjælp for frivillige

Mere end 50 frivillige meldte sig til førstehjælpskursus

 

Biecentret inviterede sammen med Ældre Hjælper Ældre sine frivillige på førstehjælpskursus. Håbet var, at der kunne oprettes et hold med minimum 12 deltagere, men vi vidste, at det godt kunne blive svært at danne hold i førstehjælp. Stor og positiv blev overraskelsen, da mere end 50 frivillige meldte sig til kurset. Dermed måtte der oprettes i alt tre hold, som skulle køre forskudt for hinanden.

Det er en god følelse, når man får lov til at opleve, at der ikke blot er interesse for de ting, man sætter i værk, men når der tilmed er en langt større søgning, end nogen kunne have forestillet sig.

Det er vigtigt at være rigtigt og godt klædt på, hvis der skulle ske noget, der kræver kendskab til førstehjælp. Som frivillig kan man nemt få brug for førstehjælp både her i Biecentret og andre steder, hvor man færdes. Den frivilliges kendskab til førstehjælp kan gøre en stor forskel.

Foredrag om alzheimer

I nærheden af 140 frivillige fra hele kommunen troppede op til demadag om alzheimer

 

Som frivillige er der sandsynlighed for, at man kommer i kontakt med mennesker, der i en eller anden grad lider af hukommelsessvigt.
Hvad gør man, og hvordan gør man det bedst, når man står over for en person, der lider af alzheimer.
Alle frivillige i Mariagerfjord kommune var inviteret til en temadag om emnet, og vi inviterede Gunver Folmand, formand for Alzheimer-foreningens lokalafdeling Nordjylland.

Som frivillig, som ven eller familie kan man komme ud for at, at en nær ven får alzheimers sygdom.
Gunvor Folman fortalte om, hvordan det kan opleves at have demens i familien, hvordan det kan hjælpe at erkende sygdommen og være åben om situationen.

Gunvor Folmand drog erfaringer fra almindelige dagligdags oplevelser, som hendes familie var igennem med hendes egen mors demensforløb. Derudover orienterede hun om Alzheimerforeningens virke.

Sjørup - Danmarks bedste plejehjem

v/ Leder Vibeke Ebbesen

 

 

Frivillige fra hele Mariagerfjord kommune inviteredes til en spændende dag med foredrag om Danmarks bedste plejehjem

– som ligger lige tæt ved, nemlig i Sjørup.

Sjørup Ældrecenter blev i 2007 kåret som Danmarks bedste plejehjem. I konkurrence mellem 700 plejehjem i Danmark blev Sjørup det bedste, og overhalede således bl.a. plejehjemmet Lotte, som mange jo har hørt om.

Leder af Sjørup Ældrecenter, Vibeke Ebbesen er en travl kvinde, men afså tid til at komme og fortælle om baggrunden for denne flotte placering og hvordan de hele tiden arbejder med at videreføre de gode traditioner.
Det er godt at blive gammel på Sjørup Ældrecenter, fortæller undersøgelserne – og levetiden er højere på Sjørup end på mange andre Ældrecentre.
Her bliver personalet også i årevis, og her er der muligheder for forskellige aktiviteter, afhængig af interesse og indskydelse.

Læs videre efter billedet....

Mange frivillige fra kommunen var mødt frem på denne dag, for at høre om, hvordan man skaber et plejecenter med en høj standard og en god atmosfære.

Biecentret Besøger plejehjemmet

Biecentrets frivillige tog også på en tur ud i landet, og besøgte bl.a. Sjørup Plejecenter, for ved selvsyn at få ny inspiration med hjem til arbejdet i Biecentret.

Det blev en god dag. Sjørup tog pænt imod os, vi fik en rundvisning og en interessant præsentation af stedet.

"Den gode fortælling"

v/ Kirsten Michaelsen, Center for frivilligt socialt arbejde, Odense

 

Der var til inspirationsdagen tilmeldt omkring 100 frivillige fra hele Mariagerfjord Kommune, som havde det til fælles at de var aktive i forskellige organisationer og foreninger, der arbejder frivilligt for og med ældre borgere.
Det var sjette gang der i nævnte samarbejde blev arrangeret en temadag for frivillige.

Efter velkomst af centerkoordinator Simon Griis, morgensang og kaffe talte Kirsten Michaelsen over temaet "Den gode fortælling".

Hun indledte foredraget med at give eksempler på hvordan man kan bruge fortællehistorier til at gøre os kloge eller vise, at give et budskab, eller belyse værdier blandt frivillige, der udøver frivilligt arbejde.

En historie kan fortælle om mange ting og kan bruges til at sætte noget i gang, skabe meninger, starte en ny forening, give oplevelser, gøre hinanden tjenester, fortælle om en viden eller en kunnen som man gerne vil dele med andre og hun omtalte digteren H. C. Andersens eventyr som et godt billede på at historier kan bruges til at bringe et budskab.

Historiefortælling er et relevant medie og kan eksempelvis bruges i bestræbelserne for at hverve nye frivillige.
Det er ikke nok at sige vi vil have flere frivillige, men vi skal kunne forklare hvorfor og vi skal planlægge rekrutteringen af nye frivillige, så alle forstår, hvad det går ud på.
Opgaven, der skal udføres, skal være godt beskrevet og de frivillige skal have relevante oplysninger så de kan sætte sig ind i tingene og danne sig en forestilling om, hvad det er de som frivillige går ind til.

Den gode historie er når den frivillige synes at den tildelte opgave er spændende og sjov og at der føles en vis tilfredsstillelse ved at udføre det frivillige arbejde.

Den vigtige historie er fortællingen om at der skal være plads til at man som frivillig kan komme til at dumme sig uden at det får konsekvenser for det videre frivillige arbejde.

Et stykke frivilligt arbejde skal planlægges. Der skal stilles spørgsmål om hvad der kan opstå af problemer, hvem af de frivillige arbejder godt sammen og hvem er god til at udføre den pågældende opgave? En god planlægning er nødvendig og imødegår eventuelle vanskeligheder og samarbejdsproblemer.

Efter foredraget var der en række relevante spørgsmål, om frivilligt arbejde, som Kirsten Michaelsen svarede på og hun oplyste at Center for Frivilligt Socialt Arbejde i Odense, arrangerer en række forskellige 2 dages kurser, som frivillige kan deltage i.
Kurserne arrangeres med det sigte at det frivillige arbejde skal fremmes og udføres så hensigtsmæssigt, at alle føler glæde og tilfredshed ved arbejdet.

Formiddagen var en god, inspirerende og spændende fortælling om, hvordan man som frivillig kan deltage i frivilligt arbejde, således at det bliver til glæde for både andre og os selv.

Den frivilliges møde med "demens"

v/ demenskoordinator og underviser Anna-Mette Lakmann


 

Anna-Mette Lakmann er Social- og sundhedsassistent, underviser, og demensko-ordinator med mere.
Hun har tidligere været ansat i gl. Hobro kommune bl.a. som daghjemsmedarbejder.

Her var hun med til at starte daghjem op for personer med demens.
Hun underviser i dag sundhedspersonale indenfor ældresektoren i demens.

I sit oplæg kom Anna-Mette Lakmann bl.a. ind på, hvad demens er, hvordan det ytrer sig, og hvordan man bedst som menneske og frivillig tackler mødet med mennes-ker, der i større eller mindre grad lider af demens.
Og ikke mindst, hvordan man også tager vare på sig selv som pårørende eller om-sorgsperson.

Foredraget om Demens blev holdt på en god, levende, lærerig og interessant måde, og vi fik mange oplysninger om hvad en demenssygdom er, hvordan den udvikler sig og ikke mindst om hvordan man omgås og hjælper en borger, som lider af sygdom-men.

Der blev tid til en god debat, og der blev stillet en del relevante spørgsmål.
Formiddagen sluttedes af med en drøftelse ud fra personlige erfaringer.

Det blev en rigtig god dag.

"Grænser"

v/ tidl. formidlingskonsulent Kaj Robert Sørensen 
 

Kaj Robert Sørensen er pensioneret formidlingskonsulent i Socialministeriets formidlingscenter Nord, Aalborg, og var før dette seminarielærer i 22 år.

I sit oplæg kom Kaj Robert ind på vore personlige grænser, herunder de græn-ser vi som mennesker og frivillige har, men også de grænser, vi støder på og må respektere i mødet med andre mennesker.
Og det er ikke bare som enkeltperso-ner, vi har grænser. I mindre og større grupper dannes også grænser, og her handler det også om at kunne se, kende og vurdere, så vi kan agere og handle i fællesskabet.

I foredragets anden afdeling tog Kaj Robert fat på emnerne "Værdighed og Respekt."

• Der er en række regler og love, der skal overholdes.

• Det er vigtigt at kun-ne bære en uenighed, og bearbejde uenigheden, før det bliver til konflikt.

• Vi må som frivillig have tolerance og undgå at blive uvenner.

Kaj Robert kom i oplæget også ind på dette at arbejde som frivillig i "Grupper og Teams."

Her gav han en række råd:

• Pas på hinanden.
• Vi skal være enige om at nå et mål.
• Kontrakt med hinanden om at nå et fælles mål.
• Hjælper hinanden hvis der laves en fejl. (eksempel: Hvis en linedanser falder af linen, så skal en fra gruppen gribe den som falder)
• Det er vigtigt der er en formand for en gruppe.
• Sig hvis du er utilfreds og husk at sig hvis du er tilfreds.
• Der bør være et sy-stem der samler op og hjælper.
• Alle duer til noget, få evt. problemer snakket igennem.

Vi skal tro på det frivillige arbejde.

Der blev tid til debat, snak og spørgsmål, og formiddagen sluttedes af med en drøftelse ud fra personlige erfaringer

"Bliv populær - bliv frivillig"

v/ konsulent Elin Bak 
 

Elin Bak fortalte om, at arbejdet som frivillig i socialt arbejde gør, at man bliver velset - en velkommen gæst eller hjælper for brugeren.
Man bliver mødt med smil og glæde. man er værdsat – noget særligt. man får lige så meget igen, som man giver, når man arbejder som frivillig på det sociale område.

Som mange frivillige siger det: "Det kan være svært at afgøre, hvem der får mest ud af det – den frivillige eller modtageren".

Det blev også fremhævet at de frivillige ældre, er med til at holde andre ældre aktive og i gang, hvorved de kommunale udgifter på ældreområdet bliver mindre.

Derfor er det vigtigt at gøre politikerne opmærksomt på dette og påvirke dem til at støtte det frivillige arbejde, såvel økonomisk som ved at der stilles lokaler til rådighed for aktiviteter til eks. samvær og motion.

"Er vi gode nok ved hinanden?"

v/ Pastor Emeritus Edith Paulsen

Vi skal være gode ved hinanden. Det er hele essensen i det frivillige arbejde.

Udvist godhed skaber glæde og livskvalitet, og det har vi alle brug for.

Som frivillig må vi altid holde os vort egentlige formål klart for øje:

• At skabe den gode oplevelse, det gode øjeblik
• At skabe glæden over livet og tilværelsen
• At skabe det, der er et minde værd
• At kunne det, bærer lønnen i sig selv

Blandt deltagerne var der enighed om, at hvis man er aktiv som frivillig, kan man være med til at skabe gode oplevelser for andre mennesker og derved opnå en bedre livskvalitet for både andre og ikke mindst sig selv.a

Frivillig temadag i Biecentret

Biecentret og Ældre Hjælper Ældre samlede frivilligheden i den nye Mariagerfjord kommune.

Biecentrets sal var fyldt af frivillige fra mange foreninger i alle dele af den nye kommune.
... Og snakken gik livligt

130 hovedsageligt ældre mennesker var samlet mandag den 26. marts 2007 i Biecentrets sal.
Der blev serveret kaffe, lagkage og boller, og snakken gik livligt rund omkring ved bordene.

De forsamlede var frivillige fra ældre- og handicaporganisationer og -foreninger i hele den nye Mariagerfjord kommune, og temaet for dagen var det frivillige arbejdes fremtid i den nye kommune.

Initiativtagerne var alle begejstrede for det store fremmøde, og så det som et udtryk for interesse, vilje og gå-på-mod i det frivillige arbejde.

Der udføres et stort frivilligt arbejde blandt ældre. Både i centre og i foreningsregi, men også på det mere personlige plan i mindre grupper og hos den enkelte, som har brug for hjælp på den ene eller anden måde.

Nu er flere små kommuner blevet til én stor, og i den forbindelse skabtes med dagen en anledning til at frivillige fra alle kanter kunne sætte sig med en kop kaffe og sammen vende problematikker og idéer.

I den forbindelse var også formand for det nye ældreråd, Lilly Kræmer inviteret og hun fortalte om ældre- rådets arbejdsopgaver og indstilling til det frivillige sociale arbejde.

Der var også sat tid af til samtaler og debat ved bordene, og arrangørerne havde sørget for, at resultaterne af snakken blev skrevet ned, så der også blev et produkt ud af dagen.

De frivillige vendte blandt andet emner som forslag til samarbejdsformer foreningerne imellem, ønsker til kurser og uddannelsestilbud for frivillige, fordele og faldgruber for det frivillige arbejde i en større kommune, og forslag til større fællesarrangementer.

Der er foretaget en evaluering af ønskerne og forslagene, og det er mundet ud i et samarbejde og tilrettelæggelse af temadage og kurser.
Allerede nu er der afholdt en del inspirationsdage for frivillige i hele Mariagerfjord kommune, og det næste arrangement løber af stabelen den 8. september 2008, som beskrevet herunder.

Indbydelser til foreninger og klubber sendes ud i starten af august.