Højskoleugen 11. - 15. april 2011

Vi bød velkommen til en rigtig spændende og forrygende Højskoleuge med nogle rigtig gode og professionelle foredragsholdere med stor erfaring udi fortællekunsten.

Der var i år: 7 spændende foredrag, Studietur, Morgensang fra Højskolesangbogen, Morgenkaffe m/ rundstykker, Morgengæster, traktement til middag, eftermiddagskaffe og og ikke mindst fælleskab og duft af god atmosfære.

Læs videre efter billedet....

Hemmelige morgengæster

Hver dag kom en hemmelig morgengæst og sagde godmorgen til deltagerne. I år var det Finn Seidelin(billedet), lærer og ekspert i kulturhistorie, Jørgen Pontopidan, provst og tidl. Borgmester, Marie Høgsbro, forstander på julemærkehjemmet og Anne Mette Gielsager, museumsinspektør ved Fyrkat Vikingecenter. Alle gjorde det godt.

mandag, den 11 april 2011

Jens Nauntofte Udlandsreporter og globetrotter

"Det Sjove, det Onde, og det Grusomme"

Fra Berlin-Murens fald til krigsfangenskab i Irak. En farverig beretning fra reporterens virkelighed når den bliver historie - og farlig for reporteren. Fortalt med et glimt i øjet, men så tilhørerne var fastholdt på forkanten af tilhørerstolene.

Det var et både dramatisk og muntert foredrag i øjenhøjde med den erfarne tv-reporter. Jens Nauntofte var ved Berlin-muren, da den faldt i 1989. Ved Golfkrigens fronter blev TV-reporteren og hans kamerahold fanget i det farlige ingenmandsland og ført til krigsfangenskab i Saddam Husseins Irak. Ved et lykketræf undgik Jens Nauntofte at komme med i det fly i Libyen, der kort efter blev skudt ned af israelske kampfly over Sinai-ørkenen. Alle ombord blev dræbt!

mandag, den 11 april 2011

Ole Hartling

"Liv og Død i menneskets hænder"

I vort moderne og regulerede samfund kan vi forledes til at tro, at alt kan kontrolleres – også liv og død. Men jo mere vi arbejder på at blive trygge, jo mere vokser utrygheden. Selvbestemmelse er indlysende godt, synes vi, for så får vi ansvar for eget liv. Men er det at tage magt over for meget?

Tirsdag, den 12. april 2011

Studietur

I år gik studieturen bl.a. til Snoezelhuset i Sølund Landsby ved Skanderborg – Her trådte vi gennem livmoderen ind i en næste ubeskrivelig sanseverdenen, hvor livsglæde og livskvalitet er i højsæde. En tur til Sølund Museet der fortæller om en barsk tid på den gamle anstalt hvor spændetrøjer og "ståkassen" hørte til dagligdagen. Kunstcentret Silkeborg Bad, og Bunkermuseet der, som fortæller historien om nazisternes hovedkontor i Danmark. I foråret 1943 flyttede tyskerne ind på Silkeborg Bad. Ikke alle ved, at Danmark herefter blev regeret fra et bunkeranlæg i Silkeborg og ikke fra København. Stedet blev felthovedkvarter for den tyske øverstkommanderende i Danmark, General der Infanterie Herman von Hanneken. Efter krigens afslutning husede badet mere end 3500 tyske flygtninge.

Læs videre efter billedet....

Vi fik lov til at besøge generalens Bunker, der til daglig ellers ikke er åben for offentligheden. Hvis man tror, at en bunker har en god bred indgang, tager man fejl, det var faktisk bare et hul i jorden, og en stejl stige 4 meter ned i jorden under 2 ½ meter tyk beton. Dagen afsluttedes på den atmosfærefyldte Låsby kro beliggende i den smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Århus.

Onsdag, den 13. april 2011

Anette Kjær

Var der stort set ingen i forsamlingen, der kendte. Hun har sunget bl.a. på Den Jyske Opera som solist og som assistent i Den Jyske Operas Kor, hun er organist, foredragsholder, og højskolelærer. Anette Kjær fortalte om sangen og musikken under Besættelsen (1940 – 1945) I krigsårene fik sangen og musikken en ny betydning og gav mod og sammenhold i en uvis tid. Fra alsang til swingpjatter, fra Aksel Schiøtz til Poul Henningsen. Om de lysende samlingspunkter i de mørkelagte år. Hun krydrede foredraget med fællessang og musikeksempler. Vores højskoleuge fejrede sit 10 års jubilæum i år. Det betyder, at der er gået mellem 70 og 80 foredragsholdere igennem i løbet af disse år. Langt de fleste har været både gode, spændende og professionelle. Men Anette Kjær modtog som den første i de 10 år en stående applaus.

Onsdag, den 13. april. 2011

Hans Peter Rasmussen

Fortalte om drager og engle, og de gamle bibelske fortællinger, om den hellige gral, og om asatroens frygtindgydende orme.

Torsdag, den 14. april 2011

Johannes Nørregaard Frandsen

Professor ved Syddansk Universitet holdt et inspirerende og humoristisk foredrag om udviklingen i landdistrikterne. Lyder det kedeligt? Det var det sidste, det var. Der var glimt i øjet, der var alvor og der var oplysninger, som slog benene væk under forsamlingen. Vidste du, at der i 1950 var 142.000 landbrug, der kunne brødføde familierne, der boede på gårdene? Nu er der omkring 12.000 landbrug i landet.

Fredag, den 15. april 2011

Troels Kløvedal

"Nordkaperens rejse i Kina."

Foredraget var en levendegørelse af Troels Kløvedals sidste bog "Kineserne syr med lang tråd", men også en rejse ind i Kløvedals samlede univers. Troels Kløvedal fik med sit skib Nordkaperen som den første i Den Kinesiske folkerepublik historie, og siden amerikanerne opgav deres kontrol af Yangtze-floden i 1949, tilladelse til at sejle 4.000 km dybt ind i Kina og ind bag de berømte Three Gorges, de kinesiske Grand Canyons (kløfter).

Med togtet gjorde Kløvedal dansk ekspeditionshistorie. Han fortalte om sine oplevelser gennem de kinesiske farvande på det halvt år lange togt. Om dansk søfartshistorie, kinesisk selvforståelse, verdens største hydroelektriske kraftværk, om buddhisme, forfædredyrkelse og moderne storbyer i rivende udvikling.

Sted: Filmteatret, Theatertorvet 1

Fredag, den 15. april 2011

Tina Nedergaard

var Danmarks undervisningsminister, da hun sagde ja til at være med i Højskoleugen. Det var hun ikke længere, da hun ankom. Men det gjorde ikke noget. Hun gjorde det rigtigt godt, og fremstod som en meget ærlig og seriøs politiker. Der blev en god debat.

"Hele fundamentet for vores fremtid er uddannelse. Vi kan kun fylde samfundets rammer ud, hvis vi har nogle dygtige unge, som kommer ud på arbejdsmarkedet"


Tina Nedergaard er opvokset i Vebbestrup, har gået på både Vebbestrup Skole og Solhverv og blev efterfølgende student fra Hobro Gymnasium - nu Mariagerfjord Gymnasium. Hun er valgt for partiet Venstre i Sæbykredsen, hvor hun bor.