Højskoleugen 2014

7. april til den 11. april 2014

 

Årets Højskoleuge blev sat sikkert og spændende i søen med over 100 deltagere. I løbet af 5 dage skal højskoledeltagerne møde 5 hemmelige morgengæster, lytte til 7 spændende foredragsholdere, synge fra højskolesangbogen, på en studietur til Danmarks Industrimuseum og Horsens Tugthus, drikke masser af kaffe og spise godt.

 

Højskolen blev skudt godt i gang af ugens første hemmelige morgengæst. Det var borgmester for Mariagerfjord kommune, Mogens Jespersen, der fortalte om sig selv, sin vej til borgmesterposten, og ikke mindst, renoveringen og byfornyelsen af Hobro midtby, der vil komme til at påvirke borgerne det næste års tid.

 
 
Niels Ole Frederiksen var ugens første foredragsholder
 
Niels Ole Frederiksen var ugens første foredragsholder. Han kan anbefales. Niels Ole er en god og munter fortæller, og så er han både født og barnedøbt inden for Horsens Tugthus' mure - Ikke fordi han var født kriminel, men fordi hans far v...ar viceinspektør, og boede i et lille hus inde i selve statsfængslet.
Det var også det, han fortalte om. Han berettede malende om de stikkere, som sad i arrest efter 2. verdenskrig, og om de livstidsfanger, som han oplevede i sin barndom inden for murene.

 

 

Simon Rosenbaum

Simon Rosenbaum sluttede dagen af med en kavalkade - eller som han selv kalder det - en simonade af sjove og vittige fortællinger fra hans lange liv i showbizz og en perlerække af små melodier og sange.

 

Tirsdag den 8. april

Anna Jansen

Dagens hemmelige morgengæst var 14 årige Anna Jansen fra 7. klasse på Hadsund skole. Hun har talent for at skrive, og hun vandt en Kræftens Bekæmpelse konkurrence med et lille skriv om det at være datter af en kræftsyg mor. Anna læste sin novelle op til stor benovelse fra tilhørerne.

 

Lillian Hjorth-Westh

Andendagens første foredragsholder, Lillian Hjorth-Westh, forstander på Bornholms Højskole gennem 25 år, fortalte om Edith Piafs liv. Det gjorde hun så godt, at klapsalverne ingen ende ville tage.

 

Thomas MET Kristensen

Andendagens sidste foredragsholder, Thomas MET Kristensen er en af Danmarks mest erfarne, om ikke Danmarks mest erfarne jagerpilot. Han fortalte indlevende og overbevisende om pilottræning og om missioner over Balkan, Afghanistan og Irak. Virkelig en oplevelse.

 
Studietur Højskoleugen 2014
 
Årets studietur gik til Horsens. Her besøgte vi Horsens Tugthus og Danmarks Industrimuseum. Vi nød vores medbragte sandwiches og et glas hvidvin undervejs, og på vej mod målet nød vi en kop kaffe ved Ejer Bavnehøj.

Vi nåede Horsens Tugthus... og fik en guidet rundvisning.

Horsens Tugthus har en lang og fængslende historie. Det var det første fængsel i Danmark bygget på grundlag af moderne strafferetslige principper. Det åbnede for de første fanger i 1853 og lukkede i 2006. Med sine 153 års uafbrudt brug som et af Danmarks statsfængsler, er det en enestående eksponent for en hidtil uudforsket del af velfærdsamfundets kulturarv.

Fængslet er tegnet af Frederik Ferdinand Friis, arkitekt, professor, og kongelig bygningsinspektør. Allerede 5 år efter bygningen stod opført, var alt optaget med 500 fanger inden for murene. Den sidste halshugning i Danmark blev udført i fængslet i 1892. Fængslet husede danske modstandsfolk under 2. verdenskrig, og nazister, overløbere og østfrontfrivillige efter krigen. Mange kendte og frygtede forbrydere har siddet i Horsens Statsfængsel, og cellerne, jerndørene og murene bærer på mange historier.

De to busser med de 100 ivrige højskoledeltagere delte sig. En kørte til Tugthuset og den anden til Industrimuseet. Over middag byttede de plads.

Vi nåede Industrimuseet i Horsens, hvor vi fik en guidet rundvisning

I 1977 etablerede en gruppe borgere, virksomheder og organisationer Arbejder-, Håndværker - og Industrimuseet. Industrimuseet er et statsanerkendt kulturhistorisk specialmuseum. Museets arbejdsområde omfatter formelt set produktion, levevilkår og finansiel udvikling efter 1850. Museet har en stor samling af genstande, som især belyser udviklingen op til 1960.

Ved siden af en række faste udstillinger omkring Danmarks industrialisering efter 1860, findes en unik række af arbejderboliger fra 1880 til 1998, et stort Vognmuseum og arbejdede værksteder med industrihåndværk, har museet 700 kvm. særudstillingslokaler.

Det blev en meget interessant og spændende tur, og vi havde nogle gode guider, der på en levende måde kunne fortælle os om stederne og deres historier. Både tugthuset og industrimuseet er anbefalelsesværdige.

 

" Natur" Karsten Hansen

"Natur" Karsten Hansen, kendt fra TV, fortalte om de originaler, han havde mødt i sit liv. Karsten var en rigtig god oplevelse.

 

Naser Khader

Naser Khader kan ikke beskrives i ord, og hvis man alligevel skulle prøve, så må det være med ord som integritet, seriøsitet, dybde - nej, man må alligevel give op.
Under alle omstændigheder fik vi et indblik i den aktuelle situation i Mellemøsten, specielt i Syrien, og vi fik lov til at opleve en smule af Naser Khaders tanker om kristendom, Islam og det at være dansk
.

 

Tove Kristensen

Dagens hemmelige morgengæst vra Tove Kristensen, der i mere end to årtier har været forstander på Onsild Idrætsefterskole.

 

Steen Juulsgaard

Steen Juulsgaard var en af ugens hemmelige morgengæster, og han fortalte om sine oplevelser som HIKs formand.

 

Jytte Abildstrøm

Jytte Abildstrøm sluttede en god uge af med forrygende humør og et budskab om at vi skal passe godt på vores klode.

Så blev der også tid til frokost og pausegymnastik.