Højskoleuge 2015

Så blev Højskoleugen 2015 skudt i gang, og det på den gode måde.

Ugens første hemmelige morgæst var Fin Svitt, Kulturskoleleder. Han fortalte om projekt Kulturskolen og lærte forsamlingen at klappe med en hånd i tæt samarbejde med naboen. Han viste også en flot video med Hobro Pigekor.

En stor tak til årets hemmelige morgæster, der gjorde det forrygende:
Kim Legarth, præst ved Hobro Kirke
Finn Svit, leder af Kulturskolen i Mariagerfjord
Lars Otte Koefoed, Skoleleder Ungdomsskolen og
Hans Ulrich Hansen, leder af bibliotekerne, Mariagerfjord

 

 

 

Charlotte Bircow

Ugens første foredragsholder var Charlotte Bircow, og hun fortalte levende om sit liv, sin karriere, og hvordan hun oplevede det, da hun blev ramt af kræft. Hun fortalte om smerte, livsmod og o...m at komme igennem og ud på den anden side. Foredraget blev afleveret både i alvor og humor, og Charlotte fik også tilhørerne op at stå og bevæge de træge muskler flere gange i løbet af formiddagen til stor moro for alle.

Ole Raakjær

Ole Raakjær, Præst ved KamilianerGårdens Hospice i Aalborg, gav et bud på, hvordan vi bedst kan hjælpe hinanden, når vi rammes af alvorlig sygdom og andre tab. Er sorg sygdom eller sundhed? Hvordan trøste de utrøstelige? Hvad er mest hjælpsomt for den sørgende? Det lyder måske tungt, men det var det ikke kun, for sorg og glæde er to sider af samme sag, og budskabet blev afleveret med både humor og alvor.
 

Flemming Nees

Flemming Nees, Højskoleforstander, Seniorhøjskolen Nørre Nissum, afleverede et muntert, humoristisk personligt portræt af opbruds-Danmark. Med afsæt i en opvækst på den jyske vestkyst blandt fiskere i Thyborøn gav Flemming Nees en beskrivelse af det akademiske miljø foredragsholderen mødte, da han som tusindvis af andre unge mønsterbrydere, skulle til at finde andre veje ind i arbejdslivet, end fædrenes og bedstefædrenes.
 

Nils Malmros

Nils Malmros, selvlært filminstruktør og uddannet læge
Som optakt til dette foredrag, inviterede Biecentrets Højskoleuge deltagerne på en gratis biograftur, hvor vi så Nils Malmros’ film ”Sorg og Glæde”.

Nils Malmros fortalte om sin vej fra selvlært amatør til professionel instruktør af 10 spillefilm, og viste klip fra sine film. Det blev et levende foredrag, der ledte os gennem Nils Malmros eget liv, og de sorger og successer, han har oplevet. Desuden hørte vi om baggrunden for ”Kærestesorger” der er en slags fortsættelse af ”Kundskabens Træ” og aktuelt optages i Viborg over de næste tre år.

Mila Pajovic

Mila Pajovic blev født i 1947 i Montenegro og kom til Danmark i 1967. Hun blev uddannet sygehjælper og senere jordemoder. Mila er født og opvokset i en lille bjerglandsby i det naturskønne Montenegro, en del af det tidligere Yugoslavien, og hendes far var en af de revolutionære, som hjalp Tito til magten, og senere blev en af hans trofaste medarbejdere.

I foredraget tog Mila afsæt i de mange oplevelse, som hendes liv har budt hende: Det at vokse op i fattigdom, skifte land og kultur, blive dansk gift og mor til 3, arbejde som dansk jordemoder og nu at blive pensioneret og være "Baba" (Bedste) for sine børnebørn. Gennem små anekdoter om mange af de mennesker, hun har mødt gennem årene, fortalte hun på sin egen humoristiske og afvæbnende facon, om et indholdsrigt og vedkommende liv, hvor tolerance mennesker imellem og viljen til gensidig forståelse har været det gennemgående tema.
 

Massoud Fouroozandeh

Massoud Fouroozandeh fortalte sin enestående dramatiske historie, hvori en koransanger i Iran bliver til kirkefader i Danmark. Han fortæller om barndommen i Shahens Teheran, om sin far, der deltog aktivt i revolutionen, der bragte ayatollah Khomeini til magten, de tidlige teenageår under Khomeinis styre, om den dramatiske flugt over de kurdiske bjerge, og ikke mindst om livet i Danmark. Her beskrev han især sin omvendelse til kristendommen og arbejdet med den iranske menighed "Mohabat" (Church of Love).

I 1986, da krigen mellem Iran og Irak rasede, blev han som 15-årig indkaldt til militærtjeneste. Men han fandt krigen både absurd og meningsløs og tog - med den ene fod i gips – flugten. Efter turen på krykker gennem de kurdiske bjerge, kom han først til Tyrkiet og kort derefter til Danmark.

Massoud Fouroozandeh forenede i foredraget sin personlige fortælling med en teologisk forklaring af forskelle og ligheder mellem Islam og Kristendom, og det blev en meget interessant og fængslende eftermiddag.
 

Mathias Hammer

Mathias Hammer er både solistuddannet pianist og professionel musikformidler som populær radiovært på P2, og han holdt et koncertforedrag, der blev en helt speciel oplevelse. Mathias Hammer evner at kombinere de to discipliner: foredraget og koncerten. Den klassiske musik blev spillet helt traditionelt på klaveret, men ind i mellem værkerne formidledes musikken på en utraditionel måde, der både forstørrede den musikalske oplevelse og gav koncerten et personligt og vedkommende præg.
 
 

Studietur til Aarhus

Her er et forslag til studietur, dersom du en dag skulle stå med 100 mand på hånden, og ikke lige ville vide, hvor du skulle gøre af dem.

Efter at være kommet hjem fra en lang og dejlig dag, må jeg give dette videre.

Læg ud med at besøge Kunsthallen i Aarhus og se moderne kunst. Lige nu kører de et par spændende udstillinger; "Venskaber" og "KP".

...

Derefter tager I et smut over i Stadsarkivets flotte rum. Se, det mærk det, og fornem det, inden Stadsarkivet ved årets afslutning skal centraliseres og forsvinder ud af de atmosfærefyldte lokaler.

Tag så hen på Kvindemuseet, hvor I sagtens kan få et par timer til at gå, mens I fornemmer historiens vingesus. jeg lærte tilmed helt nye ting, som jeg absolut ikke havde noget behov for at vide.

Tag en tur i gågaden.

Afslut dagen med en tur i den katolske Vor Frue Kirke til Vesper Aftensang ved kantoriet.

Pater Meister, der har været præst i kirken gennem 35 år og billedkunstner kan fortælle om kirkens historie og egne malerier, der pryder koret. Han kan også fortælle om dengang man besluttede at hive alle de gamle kirkebænke ud, og hvordan han formåede at redde nogle af dem, ved at tømre dem om til et nadverbord ... og hvordan han snedkererede den gamle skriftestol om til prædikestol, så dele af den også blev reddet. begge står nu midt i den lange kirke

Korleder og organist Olav Karl Jepsen er også en oplevelse. Han har været i kirken siden han blev døbt i 1944, og er en personlighed helt for sig selv.