Theresia Treschow-Kühl - Årgang 0

MANDAG 9/4 KL. 10.00: Rachels mor

Theresia Treschow-Kühl fortæller levende og medrivende om, hvordan det er at medvirke i serien Årgang 0 og hvorfor serien er så unik. Årgang 0 er Danmarks mest sete dokumentarserie, der har fulgt en række børn igennem de første år af det nye årtusind. Theresia Treschow-Kühl beretter om baggrunden for serien og hvorledes det er at være kendt og dog leve sit helt almindelige liv. Serien betegnes som  dokumentarfilmens Matador, og fortæller en helt enestående Danmarkshistorie igennem helt almindelige menneskers liv.

Theresia Treschow-Kühl er sognepræst, og har en Master i Voksenpædagogik og HR og en farmakonomuddannelse. Hun er præst i Sydslesvig, og har desuden arbejdet i næsten 10 år i apotekssektoren. Foruden dette har hun en lang erfaring som foredragsholder.

Anders Birchow

Min livshistorie Fra skravl til succes

MANDAG 9/4 KL. 13.00:

I 30 år har Anders Bircow fået folk til at grine. Nu får han dem til at smile mere vedvarende. Vi kender ham fra Linie3 hvor han var den kreative drivkraft. En lang karriere har givet ham mange facetter at spille på, og dem deler han rundhåndet ud af.

Anders fortæller åbent og ærligt om sin succes med Linie3, om skilsmisser, personlige nedture, og at kæmpe og rejse sig af støvet og om gennem vilje at skabe og genskabe sit liv og sin succes.

Historien strækker sig fra en ung matematisk student der først blev sparekasse-assistent, så skolelærer, så skuespiller og over mange år på landets teatre – også det Kongelige Teater – til at være restaurationsejer og selvstændig erhvervsdrivende. Kort sagt: En historie om livets op og nedture, og ansvaret for sin egen lykke og succes… Og om Mickey Mouse.

Thomas Ravn-Pedersen

Verdens bedste Nyheder

TIRSDAG 10/4 KL. 10.00:

”Verdens Bedste Nyheder” er et anderledes og uafhængigt medie, der har specialiseret sig i at fortælle de gode nyheder, som du ellers aldrig hører. Der er sket kæmpe globale fremskridt på verdensplan, når det bl.a. gælder fattigdomsbekæmpelse, sygdomsbekæmpelse, krig og konflikt, forurening og klima. Hvis du ikke er vant til gode nyheder, så har du her en unik chance for at høre dem fra et unikt sted.

Thomas Ravn-Pedersen vil fortælle om organisationens arbejde og tage temperaturen på verdens tilstand. Vil vi nå FN’s 2030 mål? Der bliver tid til debat og spørgsmål.

Thomas Ravn-Pedersen har blandt andet været ansat som nyhedsjournalist, radiovært og dokumentarredaktør hos DR og informationschef i Folkekirkens Nødhjælp. I dag er han direktør i ”Verdens Bedste Nyheder”

Klaus Majgaard

Skæbne og livsfortælling

TIRSDAG 10/4 KL. 13.00: Samtidig med at vi lever vores liv, bygger vi en fortælling op om det. Når vi forholder os til, hvordan vi har levet, er det i høj grad gennem denne historie. 

Her bruger vi en række teknikker: vi skaber komedier, tragedier, romancer og satire. Klaus Majgaard fortæller om det arbejde, vi udfører ved at forme vores livsfortælling, og hvad det betyder for vores syn på livet og de handlemuligheder, vi har. Oplægget giver også bud på, hvordan vi kan få øje på nye aspekter af vores liv og dermed udvide fortællingen. Der bliver mulighed for debat, spørgsmål, og læring til egen livsfortælling.

Klaus Majgaard har et voluminøst CV, der bl.a. tæller Konsulent i Deloitte, Kontorchef i Økonomistyrelsen, Leder af Center for frivilligt socialt arbejde, Børne- og Kulturdirektør i Fredericia, Børne- og Ungedirektør i Odense, adjunkt på Copenhagen Business School, og Kommunaldirektør i Furesø. I dag er han forstander på Askov Højskole.

Kunsten, Springeren og Vildmosen

ONSDAG 11/4: I år tager vi på en alsidig og spændende studietur, der indbefatter et særpræget kunstmuseum, et spændende maritimt museum og en tur i et af landets skønneste naturområder.

Kunsten

Kl. 8.00 kører vi fra Biecentret og sætter kursen mod Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg, hvor guider venter os for en rundvisning. Det er også muligt at gå rundt på egen hånd.

Kunsten er et moderne kunstmuseum og et oplevelseshus med dansk og international kunst fra 1900-tallet og frem til i dag med en fast samling, der består af over 4000 værker, foruden særudstillingerne. Den hvide marmorbygning fra 1972 er tegnet af den verdensberømte finske arkitekt, Alvar Aalto, som blandt andet var kendt for at bruge lyset aktivt i sine rum.

 Springeren

Turen går videre til det maritime oplevelsescenter Springeren, hvor en flok guider venter på at vise os rundt. Der er også mulighed for at gå rundt på egen hånd, og der bliver tid til at vi nyder vores medbragte sandwiches og hvidvin.

Springeren byder på autentiske udstillinger og et hyggeligt miljø, og samlingen er vokset betydeligt siden Dr. Margrethe og prins Henrik indviede det for 25 år siden.

 

Vildmosen

Vi kører videre til Lille Vildmose, hvor guider springer på busserne, og kører med os rundt i Danmarks største fredede landområde med en helt unik fauna og flora. Her finder vi Nordvesteuropas største højmose smukke natur- og græsningsskove, kongeørne, havørne, traner, vildsvin, kronhjorte og andre store dyr i vild natur. Måske får vi også et glimt af elgene, der græsser her, nøjagtigt som de gjorde det i Danmark for 5.000 år siden.

Der bliver mulighed for en lille tur i vildmosecentret og en kop kaffe, inden vi vender snuden hjemad.

Tove Udsholt

Jødepigen, der blev efterladt på et høloft

TORSDAG 12/4 KL. 10.00:

Da den tyske besættelsesmagt indledte massearrestationen af jøder i oktober 1943, blev 95 % reddet i sikkerhed i Sverige, men mindst 148 børn blev ladt tilbage i Danmark, da deres forældre flygtede. Børnene blev gemt på børnehjem, kostskoler og i private hjem.

Et af disse børn var Tove. Hun var tre år, da hendes mor traf beslutningen om at lade hende blive tilbage hos en fiskerfamilie i Gilleleje, da hun flygtede i oktober 1943. Toves gribende fortælling handler om at blive adopteret, om at leve et splittet ungdomsliv og om at finde hjem igen. Det har taget Tove mange år, inden hun begyndte at fortælle om sit liv som “gemt barn”. Vi glæder os til at det nu bliver vores tur til at høre hende fortælle.

 

Bubber

Positivitet og Livsglæde

TORSDAG 12/4 KL. 13.00: Bubber har en fantastisk god energi og han er et dejligt glad væsen. Og det bedste af det hele er, at det smitter! Du kan også blive smittet, for vi har været så heldige at få Bubber til Hobro.

Hvordan er Bubber i virkeligheden? Svaret er, at han er præcis, som han virker. Bubber er bare Bubber. Eneste tilføjelse må være, at han er et væld af sjove historier. Måske flere end man lige regner med. Han elsker at fortælle dem og er temmelig god til det.

Bubber er kendt i offentligheden som manden, der har bevaret barnets uskyld og nysgerrige åbenhed. Hans smil og stemme er landskendt, og hans ligefremme, lattermilde og ikke mindst uspolerede åbne tilgang til verden nedbryder alle barrierer hos tilskueren.

 

Thomas Kjellerup

Troubadour, visesanger og sangskriver

FREDAG 13/4 KL. 10.00: Siden det store gennembrud med "Anni´s sang" i 1991 har Thomas Kjellerup været en af Danmarks mest efterspurgte troubadourer. Han er en af de få herhjemme, der magter at gå alene på scenen og fastholde og bevæge publikum en hel koncert - kun bevæbnet med sin akustiske guitar og sine poetiske og stemningsfulde sange.

Thomas Kjellerups særkende er de enkle, stemningsfulde tekster og de smukke og utroligt iørefaldende melodier.

Thomas Kjellerup lader stille og roligt sine sange gøre arbejdet. Mange hundrede udsolgte koncerter overalt i landet tyder på, at de gør det godt – og nu er vi så privilegerede, at han kan slutte en forhåbentlig god højskoleuge af på behørig vis sammen med os.

Højskoleuge 2018

9. til 13. april

Livsskildringer & Skæbnefortællinger

Så er det igen tid for Højskoleugen i Mariagerfjord.

I år har vi valgt et tema, og det er Livsskildringer & skæbnefortællinger.

Vi har fundet – synes vi selv – nogle meget dygtige og spændende fortællere, der enten har haft et indholdsrigt og inspirerende liv,

eller kan fortælle om menneskeliv og menneskeskæbner,

eller måske i sidste ende kan hjælpe os til at fortælle vores egen historie.

 

Håber, at I synes dette er lige så spændende, som vi gør.

Der er ca. 100 pladser, og det er med at være hurtig. Tilmeldingen kan ske fra

Mandag den 15. januar 2018 kl. 8.00

(Dørene åbnes undtagelsesvis kl. 7.00)

Prisen for hele ugen er: Kun kr. 1.200,00

Du kan tilmelde dig i Biecentret 15. januar til 30. marts 2018

Den første dag kan du kun tilmelde dig ved personligt fremmøde i centret

 

NB! Det er kun tilladt at tilmelde én foruden sig selv. Tilmeldingen sker efter ”Først-til-Mølle” princippet.  På første salgsdag udleveres kønumre efterhånden som interesserede møder frem om morgenen, og billetsalget starter kl. 8.00.

 

Ved tilmelding betales kr. 600,00. Resten betales på kursets første dag.

Ved afbud efter 12. marts 2018, refunderes kun kr. 300,00

 

Program

En højskoledag starter typisk kl. 09.00 med morgenkaffe og brød,

Morgensang fra Højskolesangbogen, og Dagens Hemmelige Morgengæst.

Ugen byder på 7 spændende foredrag, en Studietur, og der vil være

Traktement til middag, eftermiddagskaffe,

Fællesskab og duften af god atmosfære

 

Højskoleugen finder sted i Biecentret, Nordvestvej 4, 9500 Hobro

Alle kan deltage. Eneste krav er nysgerrighed, interesse og godt humør!

I et samarbejde mellem Biecentret og dof Biecentrets OplysningsForbund