Højskoleugen 19. - 23. april 2004

"Takt og tone med plads til unoder"

v/Gitte Hornshøj
Man tager lidt Emma Gad og tilsætter lidt Lotte Heise, så får man foredragsholderen Gitte Hornshøj.

Foredraget handler om, hvordan man gør ting rigtigt, uden at være en Emma Gadsk stivstikker. Gitte Hornshøj fortæller med en humoristisk indfaldsvinkel bl.a. om de helt konkrete ting, som hvordan man piller en reje, hvordan knive og gafler skal ligge på festbordet og om alle de andre usynlige spilleregler ved familiefester, jobsamtaler m.m.

"Danskere på korstog"

v/Karen Skovgaard-Petersen
Dr.phil forskningsbibliotekar v/det Kgl. Bibliotek, København.

I 1187 blev Jerusalem erobret af den muslimske leder Saladin. Dette satte det tredje korstog i gang. Den hellige Stad måtte tilbageerobres.

 

Også de gæve danskere måtte være med. I 1991-92 drog mere end 500 deltagere afsted, lederne tilhørte de fornemste stormandsslægter i Danmark. Selv om deltagerne aldrig kom i kamp, skildres deres færd i det lille skrift som et storstilet korstog og beretningen ligner andre korstogsbeskrivelser fra 1100-tallet.

"Mads Lange af Bali"

v/Mads Harder
Sognepræst og foredragsholder

Kender du "Kongen af Bali"? Vidste du, at han slet ikke var fra Indonesien, men derimod ægte langelænder? Og at sultanerne af Johor på Bali er efterkommere af købmandssønnen fra Rudkøbing?

I 1939 ankom Mads Lange til Bali, hvor han slog sig ned og blev en meget succesfuld købmand. Hans imponerende entré blev ikke glemt af lokalbefolkningen. Han red på sin stolte hingst (noget man ikke før havde set) mens hans trofaste sortprikkede dalmatinerhunde løb omkring ham. Man kaldte ham "Den hvide Raja af Bali".

Selvom Mads Lange kun virkede på Bali i omkring 10 år, ændrede hans liv Balis historie.

"Det Hellige Land - Se, ørkenen blomstrer!"

v/Hans Peder Pedersen
Forfatter, foredragsholder og rejseleder

Lysbilledforedrag, der tager deltagerne med på en spændende opdagelsesrejse gennem Negevørkenens flere tusind år gamle historie helt frem til i dag, hvor området er et af Israels mest interessante udviklingsområder - en ørken, der udgør mere end halvdelen af landet.

"Humor og alvor - Oplevelser fra et præsteliv"

v/Broder Wandahl
Psstor emeritus, Århus Domkirkes "Grand Old Man" - Korshærspræst, Århus Domkirke, Psykiatrisk Hospital, Arresthuspræst, Jul for hjemløse på rådhuset

Broder Wandahl har virket blandt mennesker, der har levet på livets skyggeside. Det har dog ikke påvirket ham negativt. Med humor og engagement fortæller han om de store oplevelser, livet og præstegerningen har givet ham.

"Hvad livet mig lærte!"

v/Thorkild Simonsen
Tidl. Borgmester og minister
Thorkild Simonsen er kendt som en spændende foredragsholder. Han er født i 1926 i Vendsyssel og blev udlært maler som sin far.

Efter et højskoleophold blev han stærkt interesseret i gerningen som underviser - som viderebringer af viden til andre mennesker - og blev i 1948 seminarist ved seminaret i Ribe. Dette førte til en lærerstilling i Århus, og han blev viceskoleinspektør her i 1961 og i 1964 skoleinspektør. Herfra gik det slag i slag til borgmesterpost og indenrigsminister. Et festligt foredrag om et spændende liv.