Højskoleugen 11. - 15. april + 29. - 30. august 2005

"Humor i patientbehandlingen"

v/Ole Helmig
Tidl. Overlæge ved Århus kommunehospital. Medstifter af Nordisk Selskab for Medicinsk Humor og tidligere Formand for "Humor og Helbred"

I foredraget om humor i patientbehandlingen, "kanter" Ole Helmig sig ind på selve definitionen af ordet humor, giver en række eksempler på humorens gavnlige effekt, og fortæller om, hvordan humor kan modvirke stress og udbrændthed. Vi får helt sikkert også nogle eksempler på nogle af de muntre hændelser i Ole Helmigs lange lægeliv.

"Himmelsøstrene"

v/Simone Aaberg Kærn
Simone Aaberg Kærn (Kendt fra bl.a. DR2 og P1) er en ren og rå ”naturoplevelse” på den blå kunstnerhimmel. Hun er pilot og kunstner, og i begge dele grænsesøgende og udfordrende. Den handlekraftige kvinde (født 1969) lærte at flyve af ”en bande 80-årige” damer, som fløj krigsfly under 2. verdenskrig.

I 2001 faldt Talibanstyret i Afghanistan, kvinderne smed burkaen og piger kunne begynde at gå i skole. Den 28. januar drikker Simone sin morgenkaffe og læser en artikel i avisen om den 16-årige Farial fra Kabul, der gerne vil være Afghanistans første kvindelige jagerpilot.

Simone lettede i sin Piper Colt, et 40 år gammelt ”Bedstemor-And fly” lavet af stålrør og malet stof, og begav sig ud på den 5.700 km. lange tur. Hør om Simones umulige forehavende lykkedes, om kvindeligt heltemod, om søsterskab og storpolitik – på den forrygende måde.

"H.C. Andersens humor"

v/Bjarne Nielsen Brovst
Højskoleforstander og forfatter. Modtager af Egholtfondets litteraturpris.

Levende og engageret er han, når han fortæller om H.C. Andersen og hans humor. Men her er Brovst også på hjemmebane. Han har i tidens løb holdt et utal af foredrag om den store eventyrdigter.

"Vågn Op - Hans Christian!"

Vi Går i Teatret og ser forestillingen v/Himmerlands Egnsteater
Et drømmespil om en drømmer...

Den berømte eventyrdigter ligger syg på gæsteværelset på en af de store jyske herregårde. I drømme møder han sin mor - fattiglemmet Anne Marie Andersdatter. Den mor, han i så lang tid forsømte og som døde alene på fattiggården...

...og i drømme blander hans eventyrfigurer sig.

Instruktion: Anders Ramberg

Scenografi: Jeanette Clemmensen

Musik: Jacob Rose

Medvirkende: Lotte Hermann, Susanne Sangill, Frank Gundersen, Finn Hviid Bredahl

"Oktober 1943 - aktion mod de danske jøder"

v/Otto Rühl
cand. mag. gymnasielektor og forfatter. Undervisningskonsulent ved Dansk Institut for Internationale Studier, Afdeling for Holocaust- og Folkedrabsstudier.

I løbet af de første to uger af oktober 1943 blev størstedelen af de danske jøder i ly af natten sejlet over Øresund i små fiskerbåde, i mange tilfælde efter at have fået mad, tøj og hjælp til at skjule sig. Omkring 7000 flygtninge blev reddet af venner, landsbyfolk, fiskere, politifolk og mange andre. Mange kendte ikke hinanden, men i fællesskab fik de gennem en større redningsaktion de danske jøder i sikkerhed i Sverige. Hvorfor var så mange parate til at sætte deres liv og levebrød på spil for at beskytte de danske jøder?

"En Sabotør Fortæller"

v/Per Mortensen
Sabotør under 2. verdenskrig. Forfatter og foredragsholder.

Per Mortensen var kun 19 år, da han begyndte sin "karriere" som dynamitbevæbnet torn i øjet på nazisterne. Flere aktioner fulgte, men i maj 1944 gik det galt. En stikker overhørte en af gruppens samtaler, og en dag blev Per Mortensen ”klappet” på skulderen af  det tyske kriminalpoliti. Det første til brutale afhøringer, 4 måneder i celle 184 og en rum tid i Frøslev-lejren. Fra Frøslev-lejren blev han sendt ud på en såkaldt ”Himmelfarts-kommando”, der bl.a. gik gennem Hobro. En ”Himmelfarts-kommando” betød at tilfangetagne sabotører sad forrest i toget. Hvis jernbanen blev saboteret, ville de være de første, der røg.

"Kartofler og Brun Sovs"

v/Jørgen Buch
Cand. Phil i Historie, Seminarieadjunkt. Tidligere specialmedarbejder ved DR
Sprogforeningens Pressepris 1992 Bl.a. undervist på Riga Universitet.

Nogen mener at kartofler og brun sovs er det eneste ægte danske og det eneste, vi danskere er fælles om – men dette er ikke sandt! Grundtvig følte sig dansk, og han vidste, han var dansk, men han havde svært ved at forklare, hvad danskhed er – og det selvom ingen vel har haft så stor betydning for danskheden som netop ham.
 
Hvad vil det sige at være dansk? Hvordan definerer man en dansker? Hvad er forskellene mellem danskere og tyskere? Og hvad forstår vi ved en moderne, national, dansk identitet?  Disse og mange andre spørgsmål vil blive belyst i jagten på at finde vore danske rødder og værdier.

"Livsglædens nødvendighed og mennesker på min vej"

v/Jytte Dreyer
Jytte Dreyer har gennem næsten 40 år arbejdet i Danmarks Radio og har for både radio og fjernsyn produceret programmer af vidt forskellig karakter.

Jytte Dreyers foredrag handler altid om det almentmenneske-lige. Ingen mennesker slipper helt for sorger og bekymringer, men mange har alene valgt at fokusere på det negative. Man kan ikke tit nok minde hinanden om, hvor vigtigt det er at holde fast i livsglæden – for livet er nu engang ikke det værste, man har – tænk bare på alternativet!