Højskoleugen 24. - 28. april 2006

Spændende personligheder
I år har vi inviteret foredragsholdere, der på den ene eller anden måde har gjort sig bemærket. De er i sig selv spændende emner, men har fået lov til at fortælle om emner, der interesserer dem, når de besøger os i højskoleugen.

"Mit Fede Liv"

v/Merethe Kasten

"Livet er fedt" hed TV2s serie, der kørte hen over landets skærme i flere omgange. Siden da er den glade Merethe blevet TV-stjerne, foredragsholder, XXL-duathlon-arrangør, brevkasseredaktør, zoneterapeut-studerende og forfatter med eget forlag. Hendes foredrag er en kontant og hjertevarm svingom med et menneske, der har taget adskillige ture i fedme-fængslets svingdør. Og som helhjertet deler ud af sig selv til overvægtige, pårørende og mennesker, der i deres daglige arbejde er i kontakt med tykke, fede, overvægtige og overspisende mennesker.

"Stat og Tro i fremtidens Europa"

v/Karsten Fledelius
Lektor ved Københavns Universitet, Cand. mag. i historie og serbokroatisk, ekspert i Balkan, og så taler han russisk.

Karsten Fledelius blev kendt som en særdeles vidende Jugoslaviens- og Ruslandsekspert i TVs og radios nyhedsudsendelser, og ud over det er han involveret i (næsten) alt mellem himmel og jord, lige fra byzantinsk historie, over medier og propaganda til Rusland og religion. I 1999 modtog Karsten Fledelius Rosenkjær-Prisen.

Fremtidens Europa og de konflikter, som venter både indadtil og udadtil er måske ikke et helt simpelt emne, men Karsten Fledelius formår på både fængende og underholdende måde at øse af sin enorme viden.

"Det gælder dit Liv!"

v/Stefan G. Rasmussen
I et flystyrt er der sjældent overlevende, men 3. juledag 1991 overlevede samtlige 129 ombordværende kun takket være de rigtige beslutninger på det rette tidspunkt i cockpittet.

Fhv. pilot og luftkaptajn Stefan G. Rasmussen har siden ulykken i 1991 givet 90.000 mennesker over hele landet en åndelig oplevelse, hvor fokus er på forståelsen for at beslutninger i hverdagen er lige så vigtige og har samme relevans, som de beslutninger en pilot i en krisesituation skal træffe.

"Vandring i litteraturen med latter og gråd"

v/Finn Arvé
De skrå brædder er idag – efter 10 år som skuespiller - forladt til gengæld for kirkens flisebelagte gulve, for Finn Arvé valgte en ny vej for sit liv; han uddannede sig i Münster i Tyskland og i pavens Rom, og er idag katolsk præst i Sønderjylland.

Forventningerne bliver ikke gjort til skamme når Finn Arvé ruller sig ud og tager forfattere som f.eks. Herman Bang, H.C.Andersen og Henrik Ipsen under kærlig behandling. Alvor og humor går hånd i hånd og smelter sammen til en fuldendt harmoni.

"Gravhøje, Oldtidsbyer og Kildetempler"

v/Flemming Højlund

I 1953 drog den landskendte professor Glob til Bahrain for at starte arkæologiske udgravninger. Det blev starten på et eventyr for Bahrain, Danmark og Moesgård museum. Et eventyr, som nu har varet i mere end 50 år. For udgravningerne viste, at Bahrain har en særdeles spændende og glorværdig fortid.

Hvem kunne før Globs udgravninger have gættet, at Bahrain er hjemsted for oldtidslandet Dilmun, der ifølge myterne var paradiset, selve livets vugge, stedet hvor mennesker forblev evigt unge. Hvem kunne have gættet, at de 100.000 gravhøje i den lille stats ørkensand i virkeligheden var efterladt af verdenshistoriens største oldtidsmetropolis.

"Retten til at være anderledes"

v/Arne Melchior
Arne Melchior behøver næsten ingen præsentation. Han er blandt meget andet medlem af Folketinget i 26 år, tidligere direktør i tekstilbranchen, minister for offentlige arbejder, og minister for kommunikation og turisme, forfatter af bl.a. følgende bøger: "There is something wonderful in the State of Denmark", "Det bedste ved at have et barnebarn", "Jul på Borgen" og "Min bedste rejse".

"Retten til at være anderledes": Den ret vil vi alle gerne have for os selv, men vil vi også indrømme den til andre? Og hvem er egentlig normal? Vi holder mest af vore egne - dem vi ikke kender, dem forstår vi som regel ikke, og så bliver vi mistænksomme. Derfra er der ikke langt til mobning og undertrykkelse af børn, kvinder, anderledes udseende eller anderledes troende.

"Mit forunderlige liv eller - Historien om hvorfor jeg ikke blev bankmand"

v/Niels H. Elberling
Født 1940 i Wien, opvokset på Færøerne og i Danmark, folkeskolelærer og cand. pæd. psyk. Tidligere rektor for Klubpædagoguddannelsen og tidligere forstander for Kunsthøjskolen Thorstedlund i Frederikssund. Nu deltidsredaktør på Højskolebladet.

Foredraget handler om Niels H. Elberlings livs førstegangs oplevelser. Fødselen i Wien, anbringelse i koncentrationslejr, udfrielsen, den tidlige barndom på Færøerne, "indvandringen" til Danmark, 40’ernes og 50’ernes "sorte" (kost)skole.

Foredraget er præget af humor, men trækker her og der beske paralleller ud til nutidens liv i Danmark. Endelig er foredraget en illustration af Søren Kierkegaards konstatering af, at livet leves forlæns, men forstås baglæns.