Højskoleugen 7. - 11. april 2008

Vi bød velkomen til en spændende og forrygende Højskoleuge.

Vi var heldige at få fat i nogle gode og professionelle foredragsholdere med stor erfaring udi i fortællekunsten. Og vi var på en stor oplevelse, da Højskoleugen inviterede med til Johannes Møllehave foredrag på Skråen i Ålborg.

"Højt Liv frem for Langt Liv"

v/Poul Joachim Stender
Har været præst i Los Angeles, og er i dag sognepræst på Midtsjælland. Forfatter til bl.a. kogebogen "Præsten & Kogejomfruen" og bøgerne "Blandede følelser" og "Gud i vold"

Poul Joachim Stender er et aktivt og engageret menneske, der gerne går foran for at skabe en friskere og mere sanselig kirke. Han blev nærmest landskendt "natten over", da han arrangerede påskegudstjeneste sammen med tv-kokken Claus Meyer. Nadveren var et overdådigt madbord af udsøgt kulinarisk kvalitet. Dette gav ham tilnavnet " Gourmet-præsten". I foredraget gør Poul Joachim Stender op med de altoverskyggende bestræbelser på at opnå det lange liv, og taler i stedet med både humor og alvor for en større interesse for det gode, meningsfulde og "høje" liv.

"Fra Plovfuren til Folketingets Formandsstol"

v/Christian Mejdahl
Medlem af Folketinget siden 1987, fra 2003 formand for Folketinget.

Christian Mejdahl fortæller åbent og ærligt om sit spring fra jysk landmand til folketingspolitiker og senere Folketingets formand. Han ser nu tilbage på et spændende liv i centrum af folkestyret og frem mod mere tid til familien og de nære ting her i livet. "Før i tiden sagde man "ærede medlemmer", det bruger vi ikke mere. For der er ikke flere af dem" siger Mejdahl med et smil, og lægger dermed grunden til et foredrag med den lune, der kendetegner hans væsen.

"Fra Mismod til Livsmod"

v/Ib Hoch
Konsulent, foredragsholder og kirkesanger.

Ib Hoch fik i 1984 konstateret kræft i højre ben, og det førte til, at man var nødt til at fjerne hele benet og en del af hoften. Han blev fyret fra sit job, fik en protese, han ikke kunne vænne sig til, og fik en svær psykose med en forfærdelig dødsangst til følge. I dag er Ib Hoch en eftertragtet foredragsholder, der med både humor, optimisme og godt humør fortæller om sit liv, og om at leve livet. Foredraget er varmt og personligt, og krydret med personlige anekdoter, blandt andet om dagligdags ting som, hvordan finder man underbukser med kun et ben.

"Forberedelsen af tysk besættelse af Danmark 1916-18 og udførelsen af disse planer i 1940"

v/Michael H. Clemmensen
Pensioneret brigadegeneral med 10 års tjeneste på Østfronten i oprydningen efter Sovjetunionen, og cand. phil. i historie fra Københavns Universitet 1981. I dag ansat ved Forsvars-akademiet som forsker og underviser. Ud over det nævnte, er Clemmesen kendt for at være en særdeles aktiv person i militære kredse verden over, og en meget aktiv deltager i den offentlige debat.

For tiden forsker Clemmesen i den dansk/tyske situation under 1. verdenskrig, og dennes indflydelse på begivenhederne i 1939/40, og videre frem til efterkrigstidens Europa, den kolde krigs æra, og vore dages EU. Titlen kan måske synes lidt tung for nogen, men lad dig ikke snyde. Clemmesen skal nok gøre det interessant, og åbner også for debat og spørgsmål.

"Tortur i verden i dag"

v/Inge Genefke og Bent Sørensen.

Bent Sørensen: Professor, dr.med, har gennem tiden bl.a. været chef for København kommunes brandsårsafdeling, præsident for det medicinske forskningsråd, medlem af de Forenede Nationers Kommite mod Tortur og medlem af Europarådets Kommite til Forebyggelse af Tortur.

De skal begge få lov til at præsentere sig selv og deres sag, men her skal det kort siges, at de begge er internationalt anerkendte læger, der nyder stor respekt for deres indsats mod tortur.

Læs videre efter billedet....

Inge Genefke: Stifter af og lægechef for Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre, København. Hun har modtaget mere end 30 nationale og internationale priser, samt den alternative nobelpris for hendes ihærdige arbejde mod tortur.

Inge Genefke er en usædvanlig kvinde, som i 30 år har været en af de stærkeste frontkæmpere mod tortur. Hun har besøgt krigszoner og flygtningelejre. Hun er blevet skygget af sikkerhedspoliti, og hun har undersøgt torturofre bag tremmer i områder uden lov og ret. Men hun er også den trænede taler ved internationale konferencer, hun er lobbyisten, der presser alverdens politikere til at sætte hårdere ind over for tortur, og hun er en fundraiser, der konstant forsøger at samle penge ind til arbejdet, og hvis stålsathed fører hende ind ad de fleste døre.

"50 år med teater, revy og film"

v/Grethe Mogensen

Festlige Grethe Mogensen fortæller om sin snart 50-årige karriere med sang og skuespil, Cirkusrevyer og teater, filmroller og underholdende TV-programmer med bl.a. Otto Leisner. Vi får også et indblik i tiden med Volmer Sørensen på Amager Scenen, og hører om det, at lægge stemme til Disneys tegnefilm og skuespiltalent til Nikolaj Cederholms musical om Simon Spies.

"Nightingale"

v/Anne-Mette Jørgensen, Per Rohde Nielsen og Eigil Bräuner.

Nightingale synger irsk-skotsk-amerikanske folkesange. Dejlige varme sange, lige fra de meget smukke irske ballader om kærlighed, til de bramfrie drikkeviser. Musikken kommenteres af sjove og muntre beretninger fra Per og Eigils selvoplevede musikalske rejser rundt i Irland og Skotland, og Anne-Mette fortæller lidt om de farverige keltiske guder/gudinder og det univers, der knytter sig til den keltiske mytologi. Sjældent har 2 stemmer klædt hinanden så godt. De fleste sange udføres 2 stemmigt, flot bakket op af dygtigt harmonikaspil.