Højskoleugen 20. - 24. april 2009

Vi bø'd velkommen til en spændende og forrygende Højskoleuge.

Vi var heldige at få fat i nogle gode og professionelle foredragsholdere med stor erfaring udi fortællekunsten. Og dette år skulle vi på en anderledes studietur, Højskoleugen inviterede med til Kirsten Kjærs Museum og "fyraftens" Gospel i Kettrup Kirke.

"Humor som kompetence"

v/John Engelbrecht
Forfatter, filosof og en af Danmarks mest brugte og skattede foredragsholdere, også kaldet "Humorens Robin Hood", fordi han stjæler fra de vittige og gi’r til de kedelige.

Det er sagt om John Engelbrecht, at han evner at forevige filosofi, visdom, gøgl og humor på en måde, så tilhørerne ligger flade af grin. Han kan holde enhver forsamling i ånde med sin meget personlige og festlige facon. Humor og alvor, det lette og det dybe, vitser og visdom glimter om kap. En slags filosofisk gøgl har medvirket til hans popularitet. Nogle har kaldt ham en blanding af Victor Borge, Grundtvig og Kaj Løvring. Han er et verbalt boblebad, et sprogligt virtuost, akrobatisk legende multimenneske.

"Grundtvig - til kamp mod dødbideriet"

v/Åge Augustinus
Højskoleforstander, Pensionisthøjskolen Rude Strand

Grundtvigs betydning for eftertiden er utrolig vidtrækkende – langt mere vidtrækkende end de kredse og bevægelser, der kalder sig grundtvigske. Dansk kultur, politik og kirkeliv ville ikke have været det samme uden ham. Med en vis ret kunne man kalde Grundtvig for dansk kulturs "væg til væg tæppe". Åge Augustinus serverer Grundtvig for sine tilhørere, så det kan forstås, og så det giver ny indsigt i hans liv og virke.

"Kartoffeltyskerne på Alheden"

v/Elsa Steen
Journalist og formand for Kartoffeltyskernes Forening

Elsa Steen Ølgaard er 7. generation af kartoffeltysker-slægten Krath, der sammen med 29 andre slægter indvandrede til Alheden i 1760. Kolonisterne kom efter invitation fra den danske konge – for at opdyrke heden.


I foredraget fortæller hun kartoffeltyskernes historie, som egentlig ikke er så kendt. Og hun fortæller om den store oplevelse, det har været for hende, at finde ud af, hvor hendes slægt er udvandret fra. Elsa Steen Ølgaard har skrevet en lille bog med masser af billeder om den epoke i Danmarks-historien, som har været noget overset. Bogen vises frem efter foredraget.

"Matador" - en folkelig prædiken

v/Ronald Risvig
Foredragsholder, sognemedhjælper ved Mariager Kirke, og gæsteprædikant i flere kirker. Tidligere friskoleleder og højskolelærer samt forstander for udviklingsprojektet "En bro til livet - højskole for sindslidende", og meget mere.

TV serien "Matador" er blevet folkeeje som en historisk fortælling, hvor livet og udviklingen udfolder sig med intriger og sladder, men også er båret af en forløsende humor. Under det hele ligger evangeliet og gør fortællingen til en folkelig prædiken og et billede på vort eget liv her og nu - har du fulgt med i den elskede tv-serie, så glæd dig til Ronald Risvigs foredrag. Her får du helt nye vinkler på både Matador og Evangeliet.

"Hele Danmarks Grethe"

v/Grethe Sønck
Lang og spændende karriere inden for dansk Showbizz.

Grethe Sønck debuterede som sangerinde i 1946 ved en amatørkonkurrence i Hollænderbyen med Harald Mortensens orkester. Her vandt hun (selvfølgelig) førstepladsen, og tjente hermed sine første penge ved at optræde, nemlig 75 kr. I 1958 optrådte hun blandt andet i Monte Carlo for ingen ringere end fyrst Rainier og hans forlovede Grace Kelly. Karrieren i Sverige, Paris, Bruxelles og Monte Carlo gjorde også, at interessen for Grethe Sønck i Danmark steg. Og så gik det slag i slag med Melodi Grand Prix, revyer, og hits, hvoraf det største nok var 1959s "Klaus Jørgen". I år 2000 modtog Grethe Sønck den meget fornemme ridderorden.

"Humoren som overlevelse"

v/Georg Metz
Georg Metz, forfatter, foredragsholder og nu kolumnist og lederskribent på dagbladet Information.

Humor er steds- og tidsbestemt. Man må finde den, for den beskriver verden og fortæller menneskene at de ikke ved, hvad de tror de ved – humor rækker ud over forudfattede forestillinger og antyder umistelige værdier. Ikke nødvendigvis dem politikerne i den såkaldte værdikamp omtaler så højtideligt. Georg Metz tager i sit foredrag fat i humoren og anskuer begrebet på en anderledes måde. Det er et spændende foredrag, som efterlader en med et smil på læben.