Højskoleugen 12. - 16. april 2010

Vi bød velkommen til en rigtig spændende og forrygende Højskoleuge.

Vi havde fået fat i nogle gode og professionelle foredragsholdere med stor erfarng udi fortællekunsten. Og dette år skulle vi på en anderledes studietur, Højskoleugen inviterede med i et ægte hindutempel, en gammel købmandsgård, en usædvanlig kirke, et splinternyt kunstmuseum og en historisk kro.

Tænk at livet koster livet v/Britta Schall Holberg

MF, tidl. minister, lærer, godsejer, hoftjærgermester, og kommendør af Dannebrog.

Det lykkedes, at få Britta Schall Holberg til at besøge vores højskole med sit spændende foredrag "Tænk at livet koster". Britta Schall Holberg talte om værdier i livet.Med baggrund i sit eget spændende liv som lærer, politiker, minister og meget mere, viste hun os, at man skal tage sit liv på sig som en glæde og en opgave. Livet bør ikke bare være dage, der er gået. Mennesket er sat ind i en sammenhæng og et fællesskan med andre mennesker, og vi spiller hver især en vigtig rolle for dette fællesskabsmuligheder og beståen.

Senior Stand Up Jørgen Skammeritz

Sygeplejerske på skadestuen, forfatter, foredragsholder og "stand-upper"

Her fik lattermusklerne ikke ro ret lang af tiden. Jørgen Skammeriz leverede en forestiling, som spredte glæde og smil i hverdagen, for det handler om de sjove og finurlige og til tider også alvorlige ting fra hverdagen.

Her mødte du den danske humor, når den er bedst- og når den er værst. Vi hørte om alle sider af det danske temperament, vi alle kender, lige fra Janteloven til svigermor. Et foredrag som satte ansigtet i netop de folder,som vi kender, når vi har det allerbedst. Skammeritz har en stor evne til at trække humoren frem, selv i det mest alvorlige.

Kræft, status og fremtidsperspektiver v/Arne Rolighed

Tdl. sundhedsminister, amtssygehusdirektør, nu direktør i Kræftens Bekæmpelse

Arne Rolighed kom i sit foredrag ind på og stillede spørgsmålene: Hvordan undgår vi kræft? Har den enkelte lov til at gå i hundene og ryge, spise og drikke sig ihjel? Har staten eller fællesskabet et ansvar? Hvorfor rejser så mange til udlandet for at få kræftbehandling? Når en kræftpatient er færdigbehandlet på sygehuset,efterlandes den enekelte så i et tomrum, og i givet fald hvad kan der gøres? Disse og andre spørgsmål som Arne Rolighed behandlede i sit foredrag berører mange mennesker.

Er der noget at grine af, når vi bliver gamle? - når alderdom bliver en kvalitet.

v/Anders Bonde
Cand. mag i histore, præst på landet - og bonde.

Anders Bonde causerede med udgaangspunkt i Lanbokulturen, sin nærmeste familie og sit sogn i Lerbjerg. Med udgangspunktet i et møde med mennesker, der er nået til en af de "ældste" klasser i "livets skole", gav han et muntert indblik i det "livets efterår".

De ældre år rummer for de fleste mennesker mange spændende nuancer. Ofte kan det være et liv på trods, men selv her kan alderdommen vise sig at være en udfordring, der giver menning og livskvalitet. Og her spiller en gang lune og en varm latter en ikke ringe rolle.

De 7 Dødssynder

v/Karin Flensborg
Seminarielærer, fortæller og skuespiller

Karin Flensborg er rejsende i fortælleforestillinger, hvoraf nogle er udkommet i bogform. Hun har medvirket i flere Nils-Malmros-film, bl.a. som "den onde mor" i "Kundskabens træ".

I middelalderen fandt man frem til, at i mængden af menneskelige svagheder var der syv, der skilte sig ud som de værste: Hovmod, vrede, gerrighed, misundelse, dovenskab og utugt. I en perlerække af fortællinger fra vikingetid til Karen Blixen, satte Karin Flensborg disse dødssynder i en nutidsoptik. Her svinges pisken over dagens dansker til både gys, grin og eftertanke. Er synderne syndige nu om dage?

Magt og Medier

v/Niels Krause-Kjær
Niels Krause-Kjær, har bl.a. skrevet romanen "Kongekabale". Han er tidligere jorunalist på Jyllands Posten, og leder af jorunalistuddannelsen på Syddansk Universitet.

Niels Krause-Kjær er i dag vært på det ugentlige radioprpgram "Krause på Tværs" på DR P1, kommentator på Berlinske Tidende og gæst i DR2 programmet "Jersild og Spin"".

Hven styrer debatten, hvem får magten, og hvem flytter holdninger? Det gør de kloge og nogle gange kyniske historiefortællere. Engang sagde man, at den der lever stille, lever godt. I dag dør den der, der lever stille. Opmærksomhedsøkonomien har gjort opmærksomhed til tidens knappeste resource, og ofte afgøres det hele på blot 15 sekunder. Nogle politikere har lært det. Andre gør det aldrig og dør derfor en langsom og pinefuld død.

"Skæbnefortællinger"

vMads Rykind-Eriksen
Forstander på Rødding Højskole. Humor, galskab og engagement. Mads er den glade københavner, der er opvokset på stenbroen, men som skæben nu har ført til Sønderjylland.

Mads Rykind-Eriksen sluttede Højskoleugen af med foredraget "Skæbnefortællinger". Der var tre medrivende og gribende fortællinger emninent fremført.

Det første hvade overskriften "Fra tysk flygtning til dansk sydslesviger" og handlede om Erna Duggen, der som barn i de sidste måneder af 2. verdenskrig flygter fra Polen, hvodan hun senere kom videre til Østtyskland og endte i Sverige.

Herefter fulgte fortællingen om en russisk soldat, der oplevede krigen fra den anden side ved deltagelsen i slaget ved Stalingrad og hans efterfølgende march til Berlin.

De to fortællinger blev bundet sammen, da Mads Rykind-Eriksen fortalte om Hvidstengruppen ved Mariager, og hans oplevelse af mindehøjtidigheden for Danmarks befrielse den 4. maj 1985 på Rådhuspladsen i København.