Højskoleugen 16-20 April 2012

Så blev det igen tid for Højskoleugen i Hobro.

Vi byder velkommen til en rigtig spændende og forrygende Højskoleuge.

Vi har fået fat i nogle gode og professionelle foredragsholdere

med stor erfaring udi fortællerkunsten.

Se videre efter billedet....

Mandag, den 16. april 2012 kl. 10.00

Rasmus Krath

"På rejse med kamera og Kalashnikov - piraternes kyst"

 

Rasmus er 33 år, lever af at rejse til de mest umulige steder i verden og fortæller historierne derfra.

Rasmus satte sig for at møde de berygtede somaliske pirater inde i selve Somalia. Ingen danskere har før mødt piraterne på landjorden. Hans vej går gennem Somalias sønderbombede hovedstad Mogadishu, der ikke har haft et fast styre i 18 år. Her møder han landets korrupte præsident og skaffer sig derefter en flok khattyggende lejesoldater samt adskillelige kilo pengesedler til den videre færd ud mod piraternes hovedby, Eyl, hvor han kommer til at bo blandt piraterne i en periode.

Rasmus fortalte om denne fantastisk spændende rejse til de somaliske piraters lovløse tilholdssted, piratbyen Eyl i Somalia.

 

Mandag, den 16. april 2012 kl. 13.00

Finn Seidelin

Hvad var det dog, der skete – dengang i Guldalderen?!

 

I slutningen af 1700-tallet opfattede man verden som mekanisk. Logik og mekanik skulle der til, for at forstå verden. Men så dukker romantikere som H. C. Ørsted op og taler om kræfter, sammenhænge og dynamik. Der er mere end øjet kan se og logikken kan forstå. Fysikkerne ’opfinder’ en ny verden. Filosofferne forstår verden på en ny måde. Intuitionen bliver igen vigtig.
 Og i den nye ånd, opstår en ny rolle for kunstnere i hele det nordlige Europa. Kunstnerens opgave bliver at fremstille denne ’ånden i naturen’. H. C. Andersen, Oehlenschläger, ’guldaldermalerne’, Ørsted og mange flere, kommer pludselig frem fra deres gemmer. Det er det vi kalder guldalderen, selv om Danmark går bankerot i forbindelse med Napoleons-krigene – hvad var det dog der skete?

Knud Tarpgaard, Vedersø

Tirsdag, den 17. april 2012 kl. 10.00

Emne: De bedste fortællinger om Kaj Munk

Pensioneret efterskolelærer Knud Tarpgaard fortæller om Kaj Munk. Knud er selv er født i Vedersø og blev døbt af Kaj Munk i 1942 blot halvandet år før det feje drab i Hørbylunde plantage ved Pårup få kilometer

vest for Silkeborg den 4. januar 1944. Knud Tarpgaard er en god fortæller,der tryllebinder sine tilhørere, og fortæller anekdoter på jysk, som man sent glemmer.

En fortælling om digterpræsten, der havde sit virke i Vedersø, og som uforfærdet i skrift og tale fremkom med sine stærke holdninger, før og underbesættelsen.

Ved Hørbylunde står der et groft tilhugget granitkors og fortæller på sin særegne stærke måde om husmandssønnen fra Opager på Lolland, der som sognepræst, digter, naturelsker og samfundsrevser er kendt ud over landets gænser.

Søren Gade Tidl. Forsvarsminister

Tirsdag, den 17. april kl. 13.00

 Emne: Mit liv som minister

Søren Gade er en farverig person, som deler ud af sine oplevelser, både som politiker og som privatperson.

Han er en meget spændende foredragsholder, der kan sammenflette både det meget alvorlige og det humoristiske i sine fortællinger. Søren Gade vil fortælle om sin baggrund og opvækst, om vejen ind i politik, og om, hvordan det var at være minister og en del af magten i Danmark.

Alle kender ham som forsvarsminister, og har set billeder af ham under besøg ved fronten. Men han har også selv prøvet frontlivet, da han i 12 måneder var udsendt som kaptajn for FN i Mellemøsten.

 

Studietur

Onsdag, den. 18. April 2012

Studietur

Flæskeæggekage på Hvidsten kro

Vi tog til Hvidsten Kro og nydte deres landskendte flæskeæggekage. De fleste kender kroen, og ved, at den er en gammel, kongelig priviligeret kro. Den blev bygget i 1634, og den har været i familiens eje siden 1884. Det er nu 4. generation, der driver kroen videre, og familien holder fast i traditionerne, og bager og sylter selv, og bruger årstidens grønsager.

Hvidsten Kro er kendt for sin rige historie. Kroen har også i mands minde været kendt for sin æggekage med flæsk og purløg, serveret med egenproduceret grov sennep og naturligvis hjemmebagt rugbrød.

Randers Kammerorkester

Kraftfulde orkesterfarver

Koncert med Randers Kammerorkester

Randers Kammerorkester, der blev grundlagt i 1945, er Danmarks eneste permanente professionelle kammerorkester. Med årligt omkring 110 koncerter, der tæller orkester- og kammerkoncerter i Randers og det øvrige Danmark, slotskoncerter, skolekoncerter, regelmæssige transmissioner i Danmarks Radio m.m. har orkestret markeret sig som en vigtig institution i dansk musikliv.

Kammerorkestret medvirker desuden som operaorkester ved Den jyske Opera og Århus Sommeropera.

Mozart

Onsdag, den 18. april 2012

Mozarts store symfoni nr. 40 er et af den østrigske komponists mest personlige værker, hvor hans livssituation og sindsstemning skinner klart igennem. Symfonien balancerer i et nyt personligt udtryk mellem en markant, kraftfuld energi og en stor romantisk følsomhed. I musikken til balletten Pulcinella rækker Stravinskij bagud til en række værker af den italienske barokkomponist Pergolesi, som Stravinskij loyalt har genkomponeret. Resultatet er blevet et levende og sprudlende værk, derblander Pergolesis iørefaldende melodier med Stravinskijs farverige harmonisering og virtuose orkestrering.

Ole Schmidt

Ole Schmidt var i en årrække chefdirigent for Aarhus Symfoniorkester men kan ved denne koncert opleves som komponist i en uropførelse af hans koncert for klarinet og orkester. David Riddell dirigerer, mens solisten er John Kruse, der til daglig er soloklarinettist i Det Kongelige Kapel og desuden fast medlem af juryen i Den Internationale Carl Nielsen Musikkonkurrence.

Sammen med Det Kongelige Kapels Kammerorkester spillede John Krusei marts 2011 Carl Nielsens Klarinetkoncert ved Lincoln Center Festival i New York.

OLE SCHMIDT: Klarinetkoncert (uropførelse)

IGOR STRAVINSKIJ: Pulcinella-suite

W.A. MOZART:Symfoni nr. 40

Susse Wold

Torsdag, den 19. april 2012 kl. 10.00

Emne: Fremkaldt

Siden 1985 har Susse Wold været præsident for AIDS Fondet. Hun har modtaget næsten alle de hæderspriser, en skuespillerinde kan få, og hun er blevet udnævnt af Dronningen til Ridder Af Dannebrog af 1. grad.

Susse Wold er i dag en afholdt foredragsholder, og hendes foredrag er karakteriseret ved hendes store indlevelsesevne og enorme engagement.

Susse Wolds foredrag ”FREMKALDT” – tager afsæt i hendes bog af samme navn. Her fortæller hun bl.a om hvordan hun har brugt sine mange forskellige oplevelser i livet til at komme videre i den tilværelse hun lever. ”FREMKALDT” er en fortælling om, hvad og hvem der har formet Susse Wold som menneske og hvilke oplevelser, der har krævet ekstra styrke og lærdom, for at hun har kunnet bevæge sig videre. Hun fortæller ærligt om de vanskelige ting i livet, fordi hun mener, at det er netop hér, den største udvikling er sket.

Bogen - og foredraget - handler altså om hendes liv - i lyst og nød. Lys og mørke. Barndom, voksenliv. Kærlighed, succes, fiasko, sygdom, venskaber og mærkedage. Desuden fortæller Susse Wold om arbejdet i AIDS-Fondet gennem 23 år. Titlen på bogen og foredraget ”FREMKALDT” er valgt af Susse Wold fordi den har flere betydninger. En skuespiller bliver fremkaldt, når en forestilling på teatret er forbi. Et fotografi bliver fremkaldt, så det forvandles fra et negativ til et positiv, og billedet kan ses helt klart. På samme måde har livet fremkaldt hende som hun er. Det handler om at finde ud af, hvem jeg selv er og have mod til at være dét menneske, jeg har udviklet mig til at blive. Og som Susse Wold selv udtrykker det: ” jeg tror, det er godt at kunne sige goddag til sig selv, før man siger farvel”.

Bent Mejding

Torsdag, den 19. april kl. 13.00

Bent Mejding, den kendte og elskede danske skuespiller, instruktør og teaterdirektør besøger også Højskoleugen. Han er en af Danmarks store skuespillere, og har gennem tiden haft adskillige større roller i film og tv-serier.

Bent Mejding blev uddannet som skuespiller i 1957-59 ved Teaterdirektørforeningens Skuespillerskole, der havde til huse på Det Ny Teater 1949-61. Allerede i 1961 debuterede han som instruktør, samme år som han sammen med sin daværende kone Susanne Theil startede Ungdommens Teater, hvor han var leder frem til 1980.

I 1965-66 var han desuden leder af Gladsaxe Teater, og i 1991-96 var han meddirektør for Det Ny Teater, hvilket han var med til at redde fra lukning og gjorde til landets førende musicalteater. Bent Mejding er blevet kaldt et moderne dansk multitalent, og har bl.a. været en flittig instruktør og direktør på en række københavnske teatre.

Flemming Baade

Fredag, den 20. april kl. 10.00

Emne: De nye sange i Højskolesangbogen

Vi sluttede ugen af med en sangformiddag sammen med troubaduren Flemming Baade. Vi sang i Højskolesangbogen. Derblev  plads tilen eller to af de gode gamle kendte, men hovedvægten kommer til at lå på de nye sange, som fandt plads, da Højskolesangbogen udkom i en ny udgave.

En hyggelig afslutning på en forhåbentlig god og spændende uge.