Højskoleugen 8-12. april 2013

Vi budte  velkommen til en rigtig spændende og forrygende Højskoleuge.

Vi fik fat i nogle gode og professionelle foredragsholdere med stor erfaring udi fortællerkunsten.

6 spændende foredrag – Koncert - Studietur - Morgensang fra Højskolesangbogen - Morgenkaffe m/ rundstykker – Morgengæster - Traktement til middag – Eftermiddagskaffe Fællesskab og duften af god atmosfære

Se videre efter billedet...

Anne Marie Aggerholm

Mandag, den 8. april kl. 10.00

Emne: Kong Alkohol i spadseredragt og høje hæle

- om en kvindes kamp mod alkoholafhængighed

Anne Marie arbejdede i mange år som direktionssekretær i multinationale virksomheder. I dag driver hun konsulentfirmaet Alcologic Consult. Under Anna Maries kærlige opvækst på landet stod det ikke skrevet i stjernerne, at hun som 25-årig skulle indlede en så katastrofal affære med Kong Alkohol, at hun flere år senere var ved at dø af druk.

Heldigvis kom hun i behandling i tide, - en minnesotabehandling i 1999 gav hende et helt nyt liv. Hør hende fortælle om sine 17 år som aktiv alkoholiker, - hvordan alt og alle omkring hende mistede pusten og lod sig manipulere af hendes benægtelse, løgne, retfærdiggørelser osv. osv.

Bodil og Wolfgang Dibbern

Mandag, den 8. april 2013 kl.13.00

Emne: Årstiderne, En naturfortælling i billeder og sang

Wolfgang Dibbern er en skattet foredragsholder i hele landet, hvor han sammen med Bodil Dibbern gennem sang, billeder og fortællinger har fokus på de danske og folkelige emner. Bodil Dibbern er uddannet lærer og musikpædagog. Wolfgang Dibbern er først uddannet som VVS-montør, derefter uddannet lærer og psykolog. Wolfgang er nu konstitueret forstander på Løgumkloster Højskole Vi bor på breddegrader, hvor årstidernes skiften er tydelige og hører med til vores opfattelse af en tilværelse i konstant forandring. Vekslen mellem lys og mørke, mellem varme og kulde, mellem det frugtbare og det golde har givet en lang række forfattere anledning til at skrive de årstidssange, som vi kender og holder af. Igennem billedfortællingen vises træk af årets gang, som den afspejler sig i naturen og i vore årstidssange

Anja Kjølby

Tirsdag, den 9. april 2013 kl. 10.00

Emne: Fugleflugtslinier (I filmteatrets store sal)

Anja Kjølby og ”Sort Safari” er kendetegnet ved underholdende præsentation af naturoplevelsermed høj faglig kvalitet. Præsentationen i Højskoleugen bliver i unikke billeder, film og kunst. Fra tidernes morgen har fugletrækkets gåde fascineret mennesket. Fuglen er et symbol påfrihed, og drømmen om at flyve højt og vidt omkring kendes hos de fleste folkeslag. Gennem billedkunst, litteratur og klip fra Jacques Perrins vidunderlige film "Fugle på rejse", vil sløret blive løftet for nogle af de forklaringer, der er på denne netop denne gåde.

Annemarie Morris

Tirsdag, den 9. april 2013 kl. 13.00

Emne: “Min kinesiske familie – Om traditionelt famileliv i det moderne Kina”.

Annemarie er Højskolelærer, tidl. højskoleforstander og gymnasierektor. Erfaren rejse- og kursusleder samt foredragsholder om talrige emner. Hun har i en årrække været medlem af Det Etiske Råd. Annemarie har to sønner, som er kinesisk gift og bl.a. gennem dem har hun kontakt til og indgående kendskab til talrige unge kinesere. Annemarie fremlægger på en levende måde de problemstillinger, der er i kontakten mellem ”vi vestlige” og kineserne. Hvad det er vi skal forsøge at forstå ved kinesisk levevis, som er så forskellig fra vores egen? Det er et foredrag om kulturelle forskelle med henblik på større forståelse for en befolkning og en økonomi, som vi skal forholde os til.

Studietur

Onsdag, den 10. april 2013

Emne: Museum Ovartaci

Århus Universitetshospital, Risskov er det største museum af sin art i Europa. Det er enestående ved den særlige kombination af et Psykiatrisk Historisk Museum og et Kunstmuseum, der samlet udgør mere end 2000 m2. Museet har til huse i en af hospitalets smukke og karakteristiske bygninger.

Særudstilling: Allison Barry Rosenlund Antikmuseet på Aarhus Universitet med guide:

Du kan opleve mere end 500 gipsafstøbninger og 4000 originalgenstande fra hele middelhavsområdet, dækkende en periode fra den tidlige bronzealder til romersk kejsertid.

Særudstilling: I DIALOG MED AKROPOLIS:

Tre danske kunstnere går i dialog med Akropolis i Athen, et af den vesteuropæiske kulturs

pejlemærker.

Fristedet Skæring: Vi spiste vores medbragte mad i naturskønne omgivelser ved Skæring Strand. Her ligger Fristedet Skæring, der er Århus kommunes gratis tilbud til frivillige, efterlønsklubber, pensionistklubber, foreninger, råd og pårørende med tilknytning til Sundhed og omsorg. Der er 40 sengepladser og mulighed for at holde møder, konferencer og foredrag.

Rosenholm Slot med guide:

Rosenholm Slot er ikke indrettet som et museum, men derimod et adelshjem der fremstår nøjagtigt som da det indtil for en generation siden var beboet. Her er eksempler på hvordan Danmarks førende adelsfamilie har levet gennem næsten 450 år. På turen gennem de mange stuer og salen fortælles slottets historie – og selvfølgelig historierne om de mest aktive spøgelser. Man kan nyde Danmarks største samling af familie portrætter udført af internationale kunstnere fra 1500- tallet til i dag, samt malerier af mange andre store historiske personligheder.

Peter Bastian

Torsdag, den 11.april 2013 kl. 10.00

Emne: Mesterlære

Peter Bastian er uddannet i teoretisk fysik på Københavns Universitet og klassisk fagottist hos professor ved Det kgl. danske Musikkonservatorium, Åge Bredal. Siden 1970 privatelev hos den legendariske dirigent og filosof Sergiu Celibidache. Han har siden 1972 studeret hos mesterklarinettister fra Balkan og Tyrkiet. Først og fremmest bulgarske Nikola Jankov. Peter bastian er tilmed en velrenommeret komponist.

Peter Bastian har gennem årene været en populær gæst i tv- og radiostudierne. Han modtog i 1988 Rosenkjær-prisen af Danmarks Radio, for: "Formidlingen af musik og tanker af enhver god slags, på det højest tænkelige og dog så ligefremme plan". Peter Bastian er i dag en yderst efterspurgt foredragsholder. Han når bemærkelsesværdigt bredt ud, og er lige efterspurgt på universiteter og gymnasier, i menighedsråd, oplysningsforbund, biblioteker og virksomheder, you name it.

I 1987 udkom hans bog "Ind i Musikken", og blev en bestseller (over 100.000 solgte eksemplarer). I foråret 2010 afholdt han 9 foredrag på Vartov i København i serien Mands Minde, som Grundtvig indstiftede i 1838. Foredragene blev downloadet 240.000 gange fra DR’s hjemmeside, hvilket fortæller om hans enestående popularitet som foredragsholder. I 2011 udkom hans bog Mesterlære – En Livsfortælling på Gyldendal. Forlaget kvitterede ved at tildele ham Gyldendals Fagliterære pris 2012.

Mesterlære – En livsfortælling

Peter Bastian fortæller om sin bog Mesterlære. Det handler om den værdiudvikling, som er foregået i hans levetid, hvor han udstødte sit første vræl under krigen i 1943. Han bruger sin livsfortælling til at illustrere afgørende pointer om opdragelse, forholdet mellem kønnene, fællesskab og om at få samling på personligheden – og alt sammen på en på én gang professionel og ligefrem måde.

Koncert med Nikola Jankov m.fl.

Torsdag, den 11.april 2013 kl. 13.00

Nikola Jankov er over to meter høj og drøj. Han har tilnavnet Stalin, Stålmanden, for sin

uovervindelighed som spiller. Han var simpelthen ikke til at lægge ned. Jeg har oplevet tre døgns bryllupper, hvor alle musikerne lå halvdøde af overanstrengelse og druk i grøften, mens Nikola i ensom majestæt klokken fire om natten med overvældende energi holdt liv i en kædedans for en flok fulde bønder.

(Fra Peter Bastians bog ”Mesterlære”)

Bulgarske Nikola Jankov har været Peter Bastians lærer i den bulgarske klarinetspillestil siden 1972, og Peter lægger ikke skjul på, at han mener, at verdens største klarinettist er bulgarer. Vi er så heldige i Biecentret, at Nikola Jankov og hans gruppe besøger Peter Bastian i Danmark lige præcis i den tid Højskoleugen løber af stabelen, og derfor kan vi præsentere en forrygende koncert for Højskoleugens deltagere. Nikola Jankov har med gruppen Lenovskata Grupa i en årrække været et af Bulgariens mest berømte bands. Musikken er folkemusik i ordets oprindelige betydning: brugsmusik for folk, skræddersyet til at formidle følelser og rå energi. Spillestilen er udviklet før mikrofoner og forstærkeranlæg, så alle musikerne spiller med ubegribeligt kraftige lydtryk. Nikola Jankov blev af Berlingernes anmelder omtalt som: “En overvældende naturkraft af en musiker.” Nikola Jankov bor i landsbyen Lenovo, hvor han også er født og opvokset. Lenovo ligger midt i det centrale bulgarske lavland. Der er hedt og støvet om sommeren og mudret om vinteren. Han elsker sin landsby, og har opkaldt orkestret efter den – Lenovskata betyder “fra Lenovo” – og mange af Nikola Jankovs egne melodier bærer navnet.

Henrik Leslye

Fredag, den 12.april 2013 kl. 10.00

Emne: God kommunikation og håndteringen af alt det besværlige

 

Erhvervspsykolog, cand. psych. Foredragsholder, underviser og strategisk rådgiver

Henrik er en prisbelønnet underviser og hans specialer ligger bl.a. indenfor positiv psykologi, ledelse, og kommunikation. Han er kendt som en engageret og humoristisk formidler, med en direkte facon. Du får den nyeste viden, og masser af inspiration. Blot fordi der er videnskabelig forskning bag, behøver det jo ikke være kedeligt.

Et foredrag med fokus på de fire arketyper, deres besværlige adfærd og om hvordan man bedre kan forstå hinanden – også når det bliver besværligt.

Du har helt sikkert mødt dem alle før, men måske ikke lige tænkt over det. De fire arketyper: Føleren, Tænkeren, Handleren og Forandreren. At vi er så forskellige gør verden rigere, men ind imellem også mere besværlig. Det er kommunikationen mellem de forskellige typer af mennesker, der kan være svær. Hver type menneske har sine styrker, men også en speciel måde at blive vanskelig på. Du får opskriften på at håndtere typernes besværlige bagsider.

Indhold i overskrifter

• Hjernen tur-retur - om hvorfor følelser gør en forskel

• Den gode relation - De fire arketyper

• Sådan håndterer du besværlig adfærd