Års-kavalkade 2009

Et travlt år for de frivillige

I februar deltog mange frivillige fra hele kommune i et lærerigt og ikke mindst spændende foredrag om Alzheimer. Hvad gør man, og hvordan gør man det bedst, når man står over for en person med alzheimer? Formanden for Alzheimerforeningens lokalafdeling Nordjylland, Gunver Folmand kom med mange gode råd bl.a. at erkende sygdommen og frem for alt være åben om situationen.

 

I foråret gennemgik flere frivillige et grundlæggende førstehjælpskursus. Som frivillig kan man få brug for førstehjælp både i Biecentret og andre steder hvor man færdes. Kendskabet til førstehjælp kan gøre en stor forskel.

 

Vi ville også meget gerne gøre noget omkring det frivillige arbejde i køkken og kantine, og derfor tilbød vi et kursus for frivillige, som deltager i arbejdet omkring daglig køkkendrift og arrangementer. Det er vigtigt for Biecentret, at så mange af vores frivillige som muligt, der er tilknyttet køkken og kantine, har et såkaldt hygiejnekursus. Uanset om den frivillige ikke ved ret meget om køkken eller er ekspert i mad, så er det godt at have et hygiejnekursus og have et bevis på gennemført uddannelse. Dette var en "win-win" situation for frivillige og Biecentret. De frivillige fik muligheden for at få et hygiejnekursus, som mange institutioner og foreninger kræver af deres frivillige. Beviset kan ikke bare bruges i Biecentret, men frivillige kan gøre brug af det, uanset hvor de tilbyder deres frivillige arbejde rundt om i landet. Hele 20 frivillige tog bevis på deres dygtighed og kunnen.

 

Som noget nyt prøvede Biecentret at afholde juleaften for ensomme. En opgave der også er ny for de frivillige, med de glæder og sorger sådan en aften bringer. Det blev en hyggelig aften for alle medvirkende.

Mandag, d. 19. januar kl. 13.30

Bjarne Haahr "Der er is på vandet i nat"

Temaet er vinter- og kærlighedssange med tekster af Ester Bock, Jeppe Aakjær og flere. Bjarne Haahr er landskendt for nutidige melodier med folkelig klang, ni af hans melodier er med i højskolesangbogen. Desuden har han udgivet flere sangbøger, som sammen med Højskolesangbogen indgik i sangeftermiddagen, hvor Bjarne Haahr sad ved klaveret.

 

En eftermiddag med Bjarne Haahr var lige så velkomponeret som en god koncertaften og for de, der interesserede sig for sangens akkompagnement, var der noget at lytte til. Det var en erfaren og opfindsom mand, der sad ved klaveret. Han sammensatte eftermiddagen med stor omhu, dyb indsigt og en sjælden grad af forståelse for, hvad man kan byde en syngende forsamling.

Mandag, d. 2. februar kl. 13.30

Hans Magnussen

Livet er en morgengave - sange om livet

 

Hans Magnussen er en efterspurgt og populær sanger og underholder af international klasse, som optræder i mange forskellige sammenhænge: Som sanger med musical, opera- og operettestof, som fortolker af kendte sange og viser og som solist i kabaret, på caféer samt ved selskaber. Hans guitar har bragt ham vidt omkring, bl.a. i Skandinavien, Tysklang og USA.

 

Danske og nordiske viser, sange og kendte tekster af bl.a. Halfdan Rasmussen, Piet Hein og Evert Taube var blot en del af dette omfattende musikalske program. Desuden hørte vi kendte tekster og toner om kærlighed, om tro og håb, om protester - kort sagt om livet. Et meget afvekslende program for alle, som holdt af en god sang. Sangene blev kædet sammen med korte kommentarer om den enkelte tekst, og det hele blev "serveret" let og uhøjtideligt. Hans Magnussen førte os med sin sang og sin guitar vidt omkring.

Søndag, d. 15. februar kl. 14-16

H.C. Vartenberg besøgte Søndags Caféen

H.C. Vartenberg er mest kendt for sin optræden gennem mange år med Østjysk Musikforening, men han er også revymand, entertainer, dirigent for et BigBand og meget meget mere. Vartenberg lavede opretstående humor med tæt kontakt til publikum. Han medbragte naturligvis sin saxofon, og dette udviklede sig til et samspil med publikum. Han optrådte med de populære numre fra tiden med Østjydsk Musikforsyning, som den ukuelige bodegahelt "Brians far". Her var en oplevelse, man ikke får alle steder.

Mandag, d. 16. februar kl. 13.30

Sangeftermiddag med Claus Jørgensen

Over 900 foredrag og sangarrangementer gennem 25 år vidner både om spændvidden i Claus Jørgensens musiktilbud og om hans evne til at fastholde sit publikum. Fællessange og populære klavertoner blev kædet sammen af munter, uhøjtidelig snak og anekdoter om sangtekster og melodier. Claus Jørgensen er opvokset i et musikalsk hjem under 2. verdenskrig, og trods sine 40 år som konservatoriedocent, har han aldrig glemt sine "rødder" og kunne derfor i rigt mål formidle ældregenerationens musikalske favoritter.

Mandag, d. 2. marts kl. 13.30

Ellen Strårup m/ Frank Christiansen som akkompagnatør

Wienermusik, Kai Normann Andersen, danske og nordiske sange

I dette musikalske foredrag beskæftigede vi os med lystige wienervalse og anden wienermusik af bl.a. Franz Lehár, Robert Stolz, Johan Straus og Oscar Strauss, viser og sange af vor egen populære Kai Normann Andersen, samt stemningsfyldte danske og nordiske sange. Hun fortalte om de enkelte sange og deres forfattere og komponister, og der blev givet musikeksempler i form af solosang med klaverledsagelse. Der blev sunget fællessang, hvor tilhørerne selv kunne være med til at vælge, hvad der skulle synges.

Mandag, d. 16. marts kl. 13.30

Aksel Striim og Vladimir Kyrrenkov "En rejse gennem harmonikaens verden"

Franske musettevalse, argentinske tangoer, svensk og russisk harmonikamusik, var det, vi kom til at opleve denne mandag, og det endda udført med stor elegance og professionalisme. Får man en harpe, når man kommer i himlen og en harmonika i helvede? Det blev en dag med masser af musik, men der blev også rig lejlighed til at synge med. Der blev spillet på harmonika, klarinet, kontrabas, og guitar.

Mandag, d. 30. marts kl. 13.30

Nils Adrian Espersen "Den Musikalske Blæksprutte"

Det startede med en enkelt guitar og endte med et helt orkester. I ord og toner oplevede vi, hvordan Nils Adrian ét for ét fiskede sine instrumenter frem for til sidst at synge, fløjte, spille mundharpe, guitar og bas samt to rytmeinstrumenter. I alt syv instrumenter i ét nummer! Undervejs blev de forskellige instrumenter præsenteret, hvoraf nogle var delvis selvkonstruerede. Med humor blev det usædvanlige "orkester" præsenteret. Musikken bevægede sig gennem mange genrer: Klassisk, evergreens, pop m.m. Arrangementets sidste del blev med fællessang.

Mandag, d. 27. april kl. 13.30

Djurs harmony spillede op til fællessang

Harmonikaspil, fællessang og højt humør var kendetegnende da Djurs Harmony mødte op.

Mandag, d. 11. maj kl. 13.30

Eva Sun Nyo Den lille pige med den store stemme og det brede repertoire

Eva Madsen eller Eva Sun Nyo som hendes koreanske navn lyder, kom i 1971 til Haderslev sammen med sin tvillingsøster som adoptivbarn.

Hendes gode sangstemme fik hun i vuggegave, og gennem bl.a. skolekoret på Haderslev Kristne Friskole under ledelse af en supergod musiklærer, Harriet Hørning, blev hendes interesse for sang vakt og plejet.

Eva Sun Nyo optræder i mange sammenhænge, bl.a. ved firmafester, jubilæer, tema-fester, receptioner, bryllupper, kirkekoncerter, matinéer i ældreklubber osv.

Hendes optræden i Biecentret var smuk og yndefuld - en fantastisk stemme uden lige.

Mandag, d. 14. september kl. 13.30

Om livet på Hospice

Der blev fortalt om livet på hospice, om at arbejde der og om at være der som borger. Der blev trukket på flere års erfaring. Der blev uddybet om hvordan det gik med Hospice Mariagerfjord, og desuden om udviklingen i øvrigt i Danmark og andre dele af verden. Det blev muligt at stille spørgsmål undervejs i foredraget, men der blev også lagt op til dialog mod slutningen af foredraget. Der deltog også lokale medlemmer af støtteforeningen.

Den videre udvikling med Hospice Mariagerfjord kan følges på deres hjemmeside:www.hospicemariagerfjord.dk

Mandag, d. 28. september kl. 13.30

Johanne Louise Heiberg og hendes tid

Spændende foredrag med Cand. phil., historiker og forfatter Marianne Ninna Philipsen
 
Johanne Luise Heibergs liv spændte over det meste af et århundrede. Hun blev født "på bunden" af København og blev som purung skuespillerinde løftet ud af sit armodige barndomsmiljø og gift med det pæne borgerskabs ypperste smagsdommer, Johan Ludvig Heiberg.


Hun blev i det ydre til ét med borgerskabets ideelle kvindeskikkelse i kunstens verden; smuk, følelsesfuld og dæmonisk. Som sådan strålede hun fra det kongelige Teaters scene i næsten et halvt århundrede. På scenen mestrede hun det usagte; den erotik og lidenskab, som kun lige anes bag den uskyldige facade. Igennem hendes breve, erindringer og litterære produktion vil vi se på, hvordan hun søgte at balancere kunst med liv og idealer med virkelighed igennem 1800-tallets kunstneriske og samfundsmæssige brydninger.

Mandag, d. 12. oktober kl. 13.30

Musik fra dengang! v/ Ole Bech og Henning Ladefoged Jeppesen

Musik, sang, anekdoter og billedkavalkade på storskærm med datidens store kunstnere. "Musik fra Dengang" var en samlet pakke, som bestod af film- og radiohits håndplukket fra dansk films guldalder. Vi kunne synge med på "Mød mig på

Cassiopeia", Morten Korch film og komponister og kunstnere som Kai Normann Andersen, Poul Henningsen, Åge Stentoft, Poul Reichardt og Liva Weel m.fl.

Musikforedraget var desuden krydret med evergreens fra 50’erne af bl.a. Otto Brandenburg, Glen Miller, Louis Armstrong, Frank Sinatra m.fl.

Musik fra Dengang bragte smil og minder frem, og der blev rig mulighed for at synge med på de kendte og elskede sange.

Søndag, d. 18. oktober kl. 15.00

Radioen, der forsvandt i Madum Sø

   

Mandag, d. 26. oktober kl. 13.30

Jerk W. Langer Det Gode Liv - Sådan lever du 14 år længere

  

Mandag, d. 9. november kl. 13.30

Galla Modeopvisning

Der blev gjort lidt ekstra ud af årets Galla Modeopvisning.

Til en rejemad og et glas hvidvin fremviste modeller fra Biecentret og Fleur årets efterårs- og vintermode.

 

 

TANG Damekonfektionviste den nye tøjmode.

 

TOPS Rabøl Sko viste fodtøj til pænt brug og til efterårsvejret.

 

Fleur viste smukt, stilfuldt og praktisk undertøj.

 

 

Årets farver bar præg af klare farver på mørk baggrund. De fremherskende farver var lilla og sort.

Torsdag, d. 24. december kl. 17.00

Juleaften

Biecentrets første juleaften var for alle der sidder alene juleaften og godt vil have lidt fællesskab og juleindhold på denne særlige aften. Julearrangementet blev afholdt i Biecentrets kantine med hjælp fra vores muntre og flittige frivillige.

Kl. 17 gik dørene og deltagerne gik duften af en dejlig julemiddag i møde. Efter middagen var der dans om juletræet for dem der havde lyst. Der blev sunget julesalmer og spillet pakkespil. Aftenen sluttede ved 21-tiden, men ikke før alle havde fået kaffe/te og julegodter efter ønske. Denne aften blev en hyggelig succes.