Biecentrets Udlandstur 2007

af Bendt Jørgensen

 

Præcis kl. 6.00, den 20. august 2007, startede en bus fra Hobro rutebilstation. Med i bussen var vi 42 af Biecentrets medlemmer, som skulle på centrets årlige bustur til udlandet. Turens mål var Thüringen, en af de mindste delstater i Tyskland og som er beliggende ca. 600 km. syd for den Dansk/tyske grænse. Thüringen en del af det tidligere østtyskland.

Vi skulle bo 4 nætter på det fire stjernede Hotel Thüringen i byen Suhl, som er beliggende ved nationalparken Thüringer Wald. Området er et skovklædt bjergområde hvor bjergenes toppe er op til 1000 m over havets overflade.

Turens rejseleder var Lars Offersen fra Rejsemålet, og bussens chauffør var Alex Løvchal, som også var ejer af bussen. Lars serverede kaffe, rundstykker, øl, en lille en til ganen og vand i bussen. Vejret var godt og efter et stop ved Otto Duborg og yderligere et par stop længere nede i Tyskland, nåede vi hotel Thüringen kl. godt 19. Vi blev indkvarteret og kl. 20 var der middagsbuffet med forskellige retter bl.a. den kendte Thüringen Bratwust, en pølse, som er en slags nationalret i Thüringen.

Næste morgen var der et dejligt tag selv morgenbord, med et rigt udvalg af forskelligt morgenmad og forskellige drikkevarer, så vi fik et solidt morgenmåltid. Kl. 10. afgik bussen på dagens udflugt til byen Smalkalden. I Smalkalden var der nogle meget flotte og meget gamle bindingsværkshuse. Husene var flot restaureret og vi var inde i den flotte gamle kirke, og her fortalte Lars om kirkens historie. Kirken var byens stadskirke og hed St. Georgs kirke. Nogle af deltagerne var også oppe ved den flotte Borg, som ligger ovenfor byen. Da det var frokost tid, gik vi på egen hånd og flere af turens deltagere købte en let frokost på en af byens restauranter og vi prøvede igen den specielle Thüringer Pølse, som vi fik serveret på Rådhuscafeen. Desværre regnede det ret meget og det var heldigt at vi havde paraplyer med hjemmefra. Der var mange af turens deltagere, som den formiddag, anskaffede sig paraply eller regnfrakke.

Kl. 14.40 var vi tilbage i Suhl og Lars gik tur i byen med nogle af deltagerne, medens andre gik på egen hånd, og nogle gik på værelset for at hvile sig. Lars gik med hans gruppe til en af de to kirker, som ligger ikke langt fra hinanden i centrum af Suhl. Kirken var en Luthers evangelisk Kirke og der var et specielt alter med prædikestol midt i alteret. Lige bag hotellet var byens gågade så det var let at komme i forretninger og på cafeer.


 

Læs videre under billedet....

Kl. 19 var der på hotellet igen en dejlig middagsbuffet, hvorefter flere af turens deltagere samledes i hotellets cafe, medens andre gik en tur i byen.

 

På turens tredje dag startede dagens udflugt kl. 9.30 og vi kørte gennem Thüringer Wald til byen Eisenach. Området kaldes også Tysklands grønne hjerte. Efter de mange små kroer og restauranter at dømme, er området et meget yndet udflugtsmål for tyskerne. Vi fik også et indtryk af de mange nye motorveje, som der er bygget eller er ved at blive bygget i området. Motorvejene er jo et led i at binde Øst og Vesttyskland mere sammen.

Ved Eisenach ligger den berømte Borg "Wartburg". Vi kørte næsten op til "Wartburg", men da der ikke kunne køre busser op til borgen, blev vi kørt det sidste stykke i Minibusser.

Martin Luther havde i 1921 boet på "Wartburg" og borgen er meget berømt og der er nu museum med mange flotte gamle historiske genstande og skrifter. Der var utrolig mange turister, så der var kø for at komme rundt i museet, men vi fandt dog alle tilbage til vores bus. Turen gik videre til centrum af Eisenach, og bussen blev parkeret i byens centrum, lige foran Lutherhuset, et museum for Martin Luther. Her opbevares flere af Luthers originale skrifter. Vi gik på egen hånd i byen, spiste frokost og var inde at se byens flotte kirke. Om aftenen var flere af turens deltager på restaurant, medens andre hvilede sig efter udflugten.

På turens fjerde dag gik udflugten til byen Erfurt, en by som er Thüringens hovedstad og som er berømt for de to store flotte katolske kirker, som ligger lige ved siden af hinanden. Vi gik alle med Lars gennem gaderne med de flotte gamle bygninger, hvorefter vi gik på egen hånd ind for at se den store flotte domkirke. Desværre regnede det meget, så vi måtte krybe i ly, først på en udendørs restaurant med parasoller, og senere på en cafe. Vi købte en frokost, selvfølgelig Thüringer bratwust med kartoffelsalat. Efter udflugten til Erfurt gik vi tur i Suhl, for at se på forretninger og var på cafe for at få eftermiddagskaffe. På den sidste aften fik vi valget mellem at få serveret Laks eller Schnitzel. Efter middagen gik nogle en tur medens andre gik tidligt i seng, idet vi skulle starte hjemturen kl. otte, den næste morgen.

Hjemturen startede planmæssigt og efter vi var kommet på motorvejen ved Gøttingen, gav Lars formiddagskaffe og kager i bussen. Efter en toiletpause på rastepladsen "Gøttingen Øst" gik det atter nordpå.

Lars og Alex gav det bud, at vi ville være i Hobro ca. kl. 21. Men sådan gik det ikke, for da vi var kommet næsten op i nærheden af Hildesheim gik trafikken på motorvejen i stå. Vi kom i de følgende seks timer kun nogle få km. frem. Trafikken gik så langsomt at nogle af passagererne i personbilerne gik ved siden af bilerne. Der kom også ambulancer og redningskøretøjer, så vi kunne fornemme at der var sket en større ulykke længere fremme på motorvejen. Bussen sneglede sig af sted og vi kom endelig til en rasteplads hvor vi fik købt noget mad. Vi hørte rygtet om at der længere fremme på vejen var nogle lastbiler, som var stødt sammen og efterfølgende blokerede for trafikken. Lars gav kaffe i bussen og vi fik kager til. Medens vi holdt på rastepladsen blev motorvejen åbnet igen og vi kørte atter nordpå med normal motorvejsfart.

Der blev uddelt spørgeskemaer i bussen om Biecentret skulle arrangere tur til udlandet i 2008. På skemaerne blev sat kryds ved ja og der var mange forskellige bud på hvor turen kunne gå hen. Der var flest ønsker en tur til Østrig og ønsker om en tur til det vestlige Tyskland med udflugt til Køln, Belgien, Luxenborg og Holland.

Biecentrets centerråd har nu den opgave at beslutte hvor næste års tur skal gå hen. Lars Offersen gav udtryk for at han gerne ville planlægge en tur for Biecentret i 2008.

Kl. var godt to om natten, da bussen nåede til Hobro, ca. fem timer senere end planlagt, men det var mit indtryk at forsinkelsen blev taget med godt humør. Trods regnvejr i to af dagene og trods de mange timer på motorvejen, var det mit indtryk at deltagerne synes, det havde været en god udenlands tur.